Toți trebuie să contribuie la organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte, dar în primul rând alegătorii care votează în acest proces și de care depinde cine va ajunge în viitorul Parlament. Însă, privind lucrurile îngust, rolul principal în acest sens aparține Parlamentului, care gestionează și modelează cadrul legal. Opinia a fost exprimată de Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, la dezbaterile publice cu tema: „Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă?” ediția a 97-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Expertul a menționat că alegerile vor avea loc în baza unui nou sistem electoral pentru Republica Moldova și acesta este discutat, criticat de foarte mulți actori. Însă, există o lege votată în Parlament și chiar dacă place sau nu place, scrutinul se va desfășura în baza noului sistem electoral, cel mixt. „Parlamentul a votat și a modelat sistemul așa încât principalele partide dominante, care se află acum în legislativ, atât la conducere, în majoritatea parlamentară, cât și în opoziție, au susținut acest proiect. Ele sunt principalii actori care vor beneficia de pe urma acestui sistem electoral”, opiniază directorul de programe.
Pavel Postica a mai spus că printre actorii care au un rol important în asigurarea procesului electoral liber și corect se numără și Comisia Electorală Centrală, care trebuie să pună în aplicare cadru legal electoral. O importanță aparte o au și concurenții electorali, partidele politice care deja s-au lansat în pregătirile pentru viitoarea luptă politică, dar și mass-media care trebuie să contribuie la desfășurarea unor alegeri libere și corecte prin prezentarea neutră, obiectivă și imparțială a informațiilor legate de procesul electoral. De asemenea, în opinia sa, trebuie să existe un arbitru, care trebuie să fie instanțele de judecată, în speranța că situația privind invalidarea scrutinului local din Chișinău nu se va mai repeta. Totodată, și observatorii au un rol semnificativ în procesul electoral fie de la organizațiile non-guvernamentale, fie de la partide, toate etapele electorale.
Referindu-se la riscurile sistemului de alegeri mixt, Pavel Postica, susține că orice sistem electoral are avantajele și dezavantajele sale. „Sistemul electoral mixt avantajează partidele dominante, iar în prezent, în Republica Moldova există două astfel de formațiuni – Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Și aceste două partide care au și promovat acest sistem electoral sunt principalii beneficiari ai sistemului mixt. Lucrurile acestea nu le spun eu, dar le denotă toate studiile și analizele, care au fost făcute nu doar în Republica Moldova, dar și în alte țări, unde au fost aplicate astfel de sisteme. Un candidat independent, practic, nu poate concura cu un partid dominant, chiar și într-o circumscripție uninominală”. Potrivit expertului, aceste riscuri se întâmplă să se materializeze, inclusiv în alegerile pe care le-a avut Chișinăul în primăvara anului curent, dar și în localitatea Jora de Mijloc, unde alegerile au fost cumpărate de partide politice care au investit resurse financiare importante, lucru pentru care nimeni nu a fost sancționat.
Directorul de programe Promo-LEX mai spune că sistemul electoral mixt poate duce la subreprezentarea actorilor care vor ajunge în Parlament. „Cel mai probabil, vom avea foarte puține circumscripții uninominale, unde concurenții electorali vor avea un scor de 50% și mai mult. Doar atunci vom putea vorbi de o reprezentare a majorității, or democrația, din punctul meu de vedere, este dominația majorității asupra minorității. În sistemul electoral mixt ar putea să fie invers și alegătorii trebuie să fie pregătiți pentru asta”, a spus Pavel Postica. Potrivit lui, cetățenii ar trebui să înțeleagă că în cazul alegerilor din 2019 va fi doar un tur de scrutin, iar alegerea lor trebuie să fie conștientă, pentru că nu va mai exista o a doua șansă.
Vorbind despre eventualele indicii de fraudare sau nefraudare a alegerilor pe care ar trebui să le cunoască cetățeanul, directorul de programe Promo-LEX a menționat că alegerile ar fi libere și corecte dacă nu ar exista situații, când preotul din localitate nu ar recomanda cum să se voteze, când ar avea loc un concert electoral și apoi ar fi expuse cheltuielile reale în raportul financiar al partidelor, când toți angajații din diferite sfere nu ar fi impuși să vină la ședințe cu diferiți candidați sau să participe la întruniri în susținerea diferitor candidați, dar și când omul ar avea acces liber la diferite posturi TV și surse de informare pentru a analiza diferite puncte de vedere despre diferiți concurenți electorali.
Dezbaterea „Miza alegerilor libere și corecte. Cine le asigură, cine le respectă?”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.