Pavel Postica: În turul doi de scrutin la urne sunt așteptați 830 de mii de alegători

Duminică, 19 noiembrie, atunci când în Republica Moldova va avea loc turul doi al alegerilor locale generale, la urne sunt așteptați 830 de mii de alegători. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că pentru turul doi de scrutin buletinele cu numele candidaților vor fi mult mai mici, fapt ce va facilita atât procesul de vot, cât și procesul de totalizare a rezultatelor. În opt localități din Republica Moldova vor fi organizate alegeri repetate, adică cetățenii își vor alege și primarii și consilierii, întrucât în primul tur scrutinul a fost invalidat din cauza prezenței reduse la urne, notează IPN.

Potrivit legii, turul doi de scrutin se organizează în localitățile unde din primul tur niciun candidat pentru funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. Turul doi al alegerilor va fi organizat în 273 de localități din Republica Moldova.

„În turul doi de scrutin la urne sunt așteptați aproape 830 de mii de alegători. Resursele financiare alocate inițial sperăm să fie suficiente pentru a asigura și turul doi de scrutin. Pentru că, în premieră, în Republica Moldova în turul doi au rămas mult mai puține localități comparativ cu scrutinele precedente. De regulă, cam în 40% din localități se organiza turul doi, acum sunt 30%. Adică, cetățenii acum s-au decis mult mai repede. De aceea, am reușit să facem economii, care sper să fie suficiente pentru a asigura și turul doi. Acum buletinul de vot va fi mult mai scurt, ceea ce va ușura procesul de numărare a voturilor, va facilita și procesul de analiză pentru cetățeni. În primul tur, nu doar că am avut buletine lungi, dar oamenii au primit și câte 3-4 buletine”, a spus vicepreședintele CEC, Pavel Postica, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

În buletinul de vot vor fi înscriși câte 2 candidați, cei care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, va fi înscris câte un singur candidat. De asemenea, la 19 noiembrie în opt localități din țară vor fi organizate alegeri repetate, adică vor fi aleși atât primarii, cât și consilierii.

„În opt localități va fi organizată votarea repetată, e vorba de localitățile unde în primul tur de scrutin nu s-a asigurat prezența și alegerile au fost invalidate. Adică, 25% din alegători nu s-au prezentat la urnele de vot. În aceste localități, sunt așteptați la votarea repetată aproximativ 10.800 de alegători”, a explicat vicepreședintele CEC.

Șeful misiunii de monitorizare Prom-Lex, Nicolae Panfil, spune că turul doi al alegerilor locale este mai liniștit față de primul tur, în campanie fiind implicate mai puține persoane.

„Ceea ce observăm noi și ce vede fiecare cetățean este că avem o campanie mult mai palidă în turul doi de scrutin. Acest lucru se explică prin faptul că avem mai puțini candidați, de aceea interesul este mai scăzut. Unele partide merg, în continuare, și fac diferite activități de campanie, dar sunt mai puține față de primul tur”, a spus directorul de programe Promo-Lex, Nicolae Panfil.

Potrivit legislației electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE