Există o penurie de informații din partea guvernării, în special, pe subiectele ce vizează securitatea. Acest lucru lasă loc de interpretări și sporesc fenomenul propagandei. Este opinia expertului în domeniul securității, Pavel Horea, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „De ce se suspendă Tratatul privind forțele armate convenționale?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, guvernarea a comunicat prea puțin societății despre decizia de a suspenda Tratatul privind Forțele Armate Convenționale și despre raționamentele acestei decizii.
Recent, Guvernul a informa despre intenția Republicii Moldova de a suspenda Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE), semnat la Paris încă în anul 1990. Potrivit procedurii, decizia urmează a fi aprobată de Parlament și de președintele Republicii Moldova. Suspendarea Tratatului a fost generată de retragerea Rusiei din cadrul acestui acord.
„Federația Rusă a utilizat cu succes acest narativ precum că unele state din blocul NATO nu au ratificat acest tratat, deci el poate fi suspendat, de parcă principala forță militară în Europa ar fi țările baltice. Semnatarii acestui tratat sunt statele Europei de Vest care au un contingent de forțe militare mult mai însemnate decât câteva state din fosta URSS, care din varii motive, probabil de securitate, au refuzat să ratifice acest acord. Rusia a folosit acest pretext pentru a suspenda acest Tratat, pentru că era clar că Rusia deja pornise pe o pistă de confruntare cu Vestul. De la amenințări și presiune vedem că Rusia a trecut la o invazie la scară largă cum nu s-a mai întâmplat în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a expertul în domeniul securității din cadrul WatchDog, Pavel Horea.
Potrivit expertului, intenția autorităților de la Chișinău a determinat Rusia să acuze Republica Moldova că s-ar angaja într-un proces de înarmare, în condițiile în care Tratatul, chipurile, impunea restricții în acest sens.
„Conform prevederilor acestui Tratat, semnat în 1990, fiecare stat are dreptul să părăsească acest tratat. Respectiv, dacă este o decizie la nivel de stat, acest Tratat poate fi suspendat și ulterior poate urma denunțarea lui. Statele care doresc să denunțe acest acord trebuie să anunțe părțile și statul depozitar al acestui Tratat – Olanda. Rusia, în stilul său caracteristic, a criticat Republica Moldova pentru suspendarea acestui Tratat, încercând să ne învinuiască de faptul că mergem pe calea înarmării sau a escaladării. În privința blocului NATO, practic toate statele au anunțat suspendarea, aici vedem o reacție de conciliere și înțelegere a acestei decizii, care este una politică și o încercare a Republicii Moldova de a se alinia la poziția statelor din Vest”, a explicat Pavel Horea.
Pavel Horea spune că subiectele ce vizează securitatea Republicii Moldova trebuie comunicate mult mai intens pentru a informa corect cetățenii și pentru a nu lăsa loc de interpretări. Potrivit expertului, miturile legate de NATO ar trebui combătute pentru a reduce din numărul cetățenilor sceptici în privința aderării Republicii Moldova la Blocul Nord-Atlantic.
„În spațiul public există o penurie de informații din partea guvernării, oficialilor guvernamentali, cu privire la unele acțiuni și care au fost raționamentele acestor acțiuni. Când se lasă loc de interpretări, apar divergențe și apare flagelul propagandei. Nu s-a discutat acest aspect al suspendării Tratatului. Vedem că forțele politice care susțin deschis sau indirect Federația Rusă s-au inflamat. Este o scăpare a guvernării care ar trebui să discute mai mult cu societatea prin intermediului oficialilor, presei, trebuie să găsească canalele potrivite pentru a ajunge la populație și pentru a transmite aceste informații corect. Noi suntem într-un război hibrid, iar subiectele sensibile cum sunt neutralitatea, programele minore de înzestrare a armatei, trebuie comunicate. La capitolul securitate vedem că societatea este destul de divizată. Numărul celor care susțin aderarea la uniunea euro-atlantică este extrem de mic. Trebuie combătute fake-urile că unele blocuri militare sunt în detrimentul Republicii Moldova, iar așa-zisa neutralitate ne va apăra în vreun fel”, a mai punctat expertul.
Dezbaterea publică la tema „De ce se suspendă Tratatul privind forțele armate convenționale?” este ediția a 302-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.