Continuarea dialogului politic şi consolidarea cooperării între Republica Moldova şi Alianța Nord-Atlantică vor fi promovate cu insistență de către ambele părţi. Sunt declarații ale premierului moldovean Pavel Filip şi ale secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care au susţinut joi, 30 martie, o conferință de presă comună, transmite IPN.
Autoritățile de la Chișinău optează pentru dinamizarea parteneriatului cu NATO în domeniile de interes comun, în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralității constituționale a Republicii Moldova, a declarat Pavel Filip. Guvernul va acorda tot suportul necesar pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, conform acordului semnat.
„O atenție deosebită a fost acordată procesului de definire a obiectivelor de colaborare ce urmează a fi incluse în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – Alianța Nord-Atlantică pentru perioada 2017-2019. Acest document este practic definitivat și în cel mai apropiat timp va fi transmis Cartierului General NATO pentru consultare”, a mai spus Pavel Filip.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a amintit că Oficiul de Legătură NATO la Chișinău, care urmează să fie deschis în vara anului curent, va fi o misiune diplomatică, care va avea doar angajați civili, aşa cum există şi în alte ţări. NATO respectă independența, integritatea teritorială, suveranitatea şi neutralitatea Republicii Moldova. „Oferim suport Republicii Moldova în implementarea reformelor asumate, pentru a-şi consolida buna guvernare şi instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă împotriva corupției”, a declarat Jens Stoltenberg.
Întrebat de un jurnalist ce efecte va produce semnarea de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a memorandumului de colaborare cu CSI, premierul Pavel Filip a spus că documentul nu va produce efecte juridice. Conform Constituției, şeful statului are dreptul să inițieze și să semneze tratate internaționale, dar pentru ca acestea să producă efecte juridice trebuie să fie ratificat de Parlament. Pavel Filip spune că Igor Dodon poate semna actul fără a consulta puterea executivă şi cea legislativă, doar că acesta nu va avea efecte juridice.