Pavel Filip: Implementarea Acordului de Asociere este prioritate naţională

Implementarea Acordului de Asociere este în continuare prioritatea naţională a Republicii Moldova, atât la nivel de politică internă, cât şi externă. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă remis către Guvern, cei doi oficiali au discutat despre realizarea agendei europene a Republicii Moldova, dar şi despre impulsionarea reformelor în diverse domenii. În cadrul discuţiei, şeful executivului a reiterat determinarea Cabinetului de miniştri de a avansa rapid în promovarea măsurilor care vor îmbunătăţi vieţile oamenilor.

Premierul a spus că va fi depus tot efortul pentru a înlătura în termen de o lună restanţele existente în realizarea Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. Iar în acest sens, Pavel Filip a declarat că vor colabora cu parlamentarii, astfel încât agenda europeană să devină una comună pentru Guvern şi Parlament.

În acest context, Pirkka Tapiola a salutat propunerea premierului de a organiza în timpul apropiat o şedinţă comună la care vor participa membrii Cabinetului de miniştri, conducerea Parlamentului şi a Comisiilor parlamentare. La această şedinţă vor fi invitaţi şi ambasadorii ţărilor Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat şi despre acţiunile prioritare care urmează a fi întreprinse în vederea pregătirii către Consiliul de Asociere Republica Moldova-UE. Părţile au discutat şi despre armonizarea cadrului normativ naţional la standardele europene, dar şi despre consolidarea instituţiilor statului. O altă temă a discuţiei a vizat şi ameliorarea situaţiei în sistemul financiar-bancar şi dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Oficialii şi-au exprimat opinia comună vizavi de necesitatea unor măsuri hotărâte pentru a spori încrederea în structurile statului. Acest lucru fiind posibil prin realizarea unei comunicări deschise cu societatea civilă şi prin impulsionarea relaţiilor cu partenerii externi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.