Pavel Filip: Implementarea Acordului de Asociere cu UE trebuie să fie o prioritate

Premierul Pavel Filip a încurajat instituțiile statului să acorde o atenție maximă realizării angajamentelor asumate în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-UE. La ședința Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, desfășurată miercuri, 10 octombrie, Pavel Filip a declarat că implementarea Acordului este o prioritate și trebuie depuse toate eforturile ca să nu fie acumulate restanțe, „acest lucru fiind o obligațiune guvernamentală esențială”, transmite IPN.

În cadrul ședinței, au fost trecute în revistă rezultatele primei reuniuni ministeriale în domeniul comerțului. Republica Moldova a exportat cu 33% mai mult în ultimele nouă luni ale anului, comparativ cu Ucraina, care a export cu 10% mai mult, iar Georgia – 5%. Pavel Filip a încurajat valorificarea în continuare a potențialului acestui format prin identificarea domeniilor cheie și de interes pentru extinderea cooperării, se menționează într-un comunicat de presă remis de Guvern.

În cadrul comisiei au fost discutate aspecte ce țin de pregătirile pentru cea de-a cincea reuniune a Comitetului de Asociere în Configurația Comerț Republica Moldova-UE. În cadrul acesteia urmează să fie examinate domenii ce țin de comerțul exterior, evoluția schimburilor comerciale cu partenerii europeni, armonizarea legislației naționale, achizițiile publice, infrastructura calității, precum și subiecte legate de concurență.

Un alt subiect abordat la ședință a vizat dobândirea dreptului de export al cărnii și ouălor de pasăre în vederea valorificării oportunităților Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În acest context, acreditarea laboratoarelor, fortificarea capacităților instituționale, îmbunătățirea cadrului legal ce ar asigura procesarea corespunzătoare a deșeurilor reprezintă principalele priorități pentru perioada imediat următoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.