Pavel Filip este noul lider al PDM

Fostul premier Pavel Filip a fost ales președinte al Partidului Democrat din Moldova, la cel de-al nouălea Congres extraordinar al formațiunii, desfășurat sâmbătă, 7 septembrie, la Chișinău. Pavel Filip a fost singura candidatură propusă la această funcție și a fost susținut în unanimitate de către cei aproape 700 de delegați la Congres, transmite IPN.

După ce a fost ales lider al PDM, Pavel Filip a mulțumit pentru încrederea acordată. Totodată, a spus că PDM are mult de muncit pentru a vedea unde are omisiuni, deoarece „cu sute de reușite, s-a trezit în opoziție”. Pavel Filip a dat asigurări că fiecare membru de partid va fi auzit și fiecare părere va fi discutată. De asemenea, a promis că PDM va redeveni un partid popular și de succes în Republica Moldova.

În deschiderea Congresului, Pavel Filip, a declarat că „Moldova are în prezent o guvernare hibridă, împotriva firii”, că „niciun angajament al acesteia nu ține de viața de zi cu zi a oamenilor”. „În trei luni de la venirea la putere, viziunea ei a fost și rămâne răfuiala cu oponenții politici, dosare la comandă politică, indicații date procurorilor și concedierea profesioniștilor în favoarea membrilor de partid”, a spus noul lider al PDM.
 
Potrivit lui Pavel Filip, actuala guvernare a început subminarea statului, a trădat interesele naţionale și a scos țara din circuitul regional. Totodată, a menționat că „situaţia în care s-a pomenit Moldova este comparabilă cu agresiunea armată din 1992”, deoarece „suntem martorii unui atac direct asupra suveranităţii naţionale şi a securităţii regionale”. Fostul premier susține că una dintre cele mai mari greşeli ale PDM este ca nu a răspuns politic adecvat la „campania de demonizare la care a fost supus partidul şi liderii lui”.

Pavel Filip a îndemnat reprezentanții PDM să pună umărul la transformarea partidului în unul de esenţă europeană, cu orientare socială. Noul lider a mai spus că „PDM are cea mai profesionistă echipă, oameni şi organizaţii de excepţie, care, puse în slujba ţării, nu vor întârzia să dea rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii”.

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, fost vicepreședinte al PDM, a spus că desfășurarea Congresului vine să încheie un capitol din istoria partidului, întoarce paginile și trece la scrierea unui nou capitol. „Dacă va avea sau nu succes în viitor PDM,  dacă acest nou capitol va rămâne în istoria țării ca o istorie de succes, depinde doar de echipa Partidului Democrat”, a spus deputatul PDM.

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a spus că ceea ce s-a întâmplat la începutul verii  în Republica Moldova, când a fost creată alianța dintre PSRM și Blocul ACUM, a fost un accident. Potrivit lui Dumitru Diacov, faptul că PDM a ajuns în opoziție este o chestiune de analiză, iar alegerile locale sunt un test pentru partid, care îi poate permite să revenirea pe scena politică.

La 24 iunie, fostul lider al formațiunii, Vlad Plahotniuc, și-a anunțat demisia de la șefia partidului, funcție pe care a deținut-o de la sfârșitul anului 2016. Ulterior a renunțat și la mandatul de deputat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.