Pavel Filip: Este interesul nostru comun să asigurăm stabilitatea în regiune

Cele mai serioase riscuri în materie de securitate în regiune sunt generate de conflictele înghețate și prezența militară străină. Ultima constituie un obstacol serios în calea soluționării pașnice a conflictelor, încurajează forțele distructive să persevereze în promovarea planurilor lor secesioniste. Este declarația făcută de către premierul Pavel Filip la Forumul de securitate care are loc astăzi, 12 aprilie, la Kiev.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, în cadrul unei sesiuni comune cu premierii Ucrainei și Lituaniei, Pavel Filip a reiterat că Republica Moldova pledează în mod consecvent pentru retragerea necondiționată a trupelor militare ruse de pe teritoriul său și pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii de la Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional.O prioritate subliniată de către Pavel Filip rămâne elaborarea și adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Premierul a mai spus că Republica Moldova va sprijini în continuare eforturile Ucrainei pentru depășirea crizei din Donbas și soluționarea problemei Crimeii prin mijloace politice și diplomatice, pentru restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Premierul a menționat că este esențială dezvoltarea cooperării cu UE, în special în cadrul Parteneriatului Estic. „Avem nevoie de un angajament mai clar, mai puternic și mai vizibil în soluționarea situațiilor de criză din regiune. Este interesul nostru comun să asigurăm o previzibilitate și o stabilitate sporită în regiunea de Est a Europei”, a mai spus Pavel Filip.

Forumul de Securitate de la Kiev este o platformă de dezbatere pe marginea celor mai stringente probleme de securitate din Europa și regiunea Mării Negre. La ediția din acest an participă peste 400 de politicieni, diplomați, oameni de afaceri, activiști și experți din peste 20 de țări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.