Pavel Filip, despre criza care urmează: Trebuie să stimulăm producerea internă

Liderul Partidului Democrat din Moldova, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, afirmă că în prezent autoritățile din țară trebuie să stopeze toate proiectele investiționale. Mai mult decât atât, oficialul precizează că toate resursele financiare trebuie să fie orientate spre veniturile pentru cetățeni și suportul pentru mediul de afaceri, întreprinderile mici și mijlocii, transmite IPN.

În opinia lui Pavel Filip, conducerea țării trebuie să gândească măsuri din perspectiva că urmează o creștere a șomajului, o diminuare a fluxurilor financiare, a remitențelor, iar lumea în ansamblu va trece într-o creștere foarte lentă.

„Colegii de la Ministerul Economiei deja au constituit un grup de lucru, sunt trei elemente de bază: Banca Națională, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor care se gândesc la aceste măsuri post-criză, dar care trebuie întreprinse astăzi. Această criză pentru Republica Moldova poate fi privită și ca o oportunitate. Practic, după această criză, multe țări vor începe de pe foaie curată. Lucrurile care într-o perioada obișnuită se mișcă lent, într-o perioadă de criză se pot mișca foarte repede”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Ex-premierul țării afirmă că în urma depășirii pandemiei de COVID-19 care va provoca o criză economică, țările se vor izola, iar Republica Moldova ar trebui să vină cu măsuri de stimulare a producerii interne și menținere a ratei de export.

„Aceste măsuri post-criză trebuie privite prin prisma macroeconomică și politicii monetare, ele nu pot fi privite separat. Din ce am urmărit, Banca Națională se mișcă bine, Guvernul încearcă să se sincronizeze și din punct de vedere al politicii monetare, Republica Moldova are toate șansele să iasă bine. Cât ține de măsuri macroeconomice, cred că după aceasta vom avea o izolare a țărilor în general. Vom avea cetățeni reveniți acasă și pentru a nu admite creșterea ratei șomajului, trebuie să venim cu măsuri de stimulare a producerii interne. De asemenea, trebuie să facem tot posibilul pentru a menține la un nivel oarecare exporturile pe care le-am avut în Moldova. Desigur, stimularea domeniilor care vor aduce locuri de muncă, domeniile viitorului, domeniile IT”, a spus Pavel Filip.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.