Asistența europeană macrofinanciară de 100 de milioane de euro va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018. 40 de milioane de euro vor fi oferiți sub formă de grant și 60 de milioane – sub formă de împrumut, mijloace financiare care vor completa resursele oferite de FMI și alte instituții multilaterale.
În debutul ședinței cabinetului de miniștri, premierul Pavel Filip a declarat că decizia Parlamentului European de alocare a finanțării denotă că valorile europene sunt mai presus decât acele dispute care au încercat a fi transferate de către unii actori politici pe platforma europeană. Prim-ministrul a menționat că până la primirea primei tranșe este multă muncă, pentru că sunt și un șir de condiționări. Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că banii europeni nu sunt acordați pentru Guvern, dar pentru cetățeni și se vor regăsi în implementarea reformelor.
Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă urmează să monitorizeze respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe. Printre condițiile prealabile se numără respectarea democrației, a statului de drept și a drepturilor omului, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenței în gestionarea finanțelor publice și consolidarea capacităților instituționale.
Parlamentul European a decis marți, 4 iulie, acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. Banii sunt prevăzuți a fi acordați de către Comisia Europeană în trei tranșe. Pentru acordarea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro au votat 575 de europarlamentari, împotrivă au votat 76, iar 46 s-au abținut.