Prim-ministrul susține că a fost, este și va rămâne un susținător activ și implicat al reîntoarcerii Moldovei în Europa. „Nu redescoperim roata, trebuie doar să avem realismul de a recunoaște unde ne este locul ca valori trăite și împărtășite și unde există un interes autentic ca Moldova să reușească”, a declarat premierul într-un interviu pentru IPN, oferit cu ocazia celor 26 de ani de Independență.
„Sunt mândru de ultimii 26 de ani în plan personal, așa cum sunt mândru și de faptul că Moldova și-a găsit în sfârșit drumul și că știe astăzi care-i sunt proiectul și viitorul – apropierea de Uniunea Europeană. Ne-am maturizat ca țară, ne-am consolidat democratic și în fiecare zi muncim pentru ca nivelul de trai al fiecăruia, începând cu cei mai nevoiași, să crească”, a spus șeful executivului.
Pavel Filip nu crede într-un model estic, nu în sensul în care el este legat de dezvoltarea țării și de creșterea inclusivă a nivelului de trai. Potrivit oficialului, modelul european, s-a demonstrat atât după Al Doilea Război Mondial, cât și după sfârșitul Războiului Rece, aduce pace și prosperitate. Există exemplul țărilor care au aderat după 2004 – toate au beneficiat de investiții, de creștere, de fonduri europene substanțiale. În opinia sa, România este un exemplu foarte bun – chiar dacă i-a fost greu la început, astăzi are una dintre ratele de creștere cele mai mari din UE.
„Merg frecvent la Bruxelles și văd acolo susținere pentru țara noastră așa cum mai vezi poate doar la Washington. În alte capitale, Moldova este percepută doar ca un pion într-o strategie care combină forța militară și prețul resurselor naturale. În plus, nu cred în modele impuse cu forța, prin șantaj sau prin coruperea liderilor din politică și din anumite zone ale societății civile. Europa oferă nu doar o viață mai bună, ci și respect. Nu există în Europa oameni care să dorească să umilească Moldova, așa cum se întâmplă în alte zone. Știu că moldovenii sunt oameni suficient de atenți pentru a evalua, în alegerile care vin, cine sunt cei cu care Moldova merge înainte acasă și în UE”, a declarat prim-ministrul.
Referitor la faptul că și după 26 de ani de independență societatea rămâne divizată pe diferite criterii, Pavel Filip a menționat că Republica Moldova este o țară diversă, care-și caută încă drumul spre dezvoltare și bunăstare. „Sunt aspecte structurale care definesc multe din aceste diferențe. Ele pot fi atenuate cu timpul, dar nu cred că vor dispărea. Ce este important este fundalul economic, social, cultural și chiar politic în care ele se manifestă. Noi guvernăm pentru toți și vrem ca de rezultate să beneficieze toți cetățenii, începând cu cei care au cea mai mare nevoie de un stat inteligent. Este esențial, în opinia mea, să fim împreună în Europa, într-un context în care bunăstarea să aducă pacificarea societății din Republica Moldova”, a mai spus premierul.