Premierul Pavel Filip declară că în momentul în care a devenit şeful cabinetului de miniştri a stabilit două obiective esenţiale pe termen scurt: stabilizarea ţării şi recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor externi în guvernare, dar şi în opţiunea pro-vest. Oficialul a menţionat într-un interviu pentru Moldpres că Guvernul are voinţă şi mişcă lucrurile şi că poate face mai mult, dar nu poate face totul singur. „A venit timpul să accelerăm, să avem nu doar stabilitate, ci următorul nivel, încredere în dezvoltare, Moldova are nevoie de refacere economică, rapid”, a spus şeful executivului, citat de IPN.
Pavel Filip e de părere că mediul de afaceri este tot mai exigent şi un bun observator a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. „Întreprinzătorii autohtoni sau străini capătă pe zi ce trece tot mai multă încredere că au în Guvern un partener serios de discuţie, care vrea să îi ajute, nu să le pună piedici. Ca om care a făcut business şi înţelege businessul, vreau să punem capăt problemelor structurale care afectează investiţiile şi crearea de locuri de muncă: birocraţie, corupţie, acces limitat la finanţe, calitatea capitalului uman şi a infrastructurii”, a menţionat oficialul.
Potrivit premierului, reforma instituţională a organelor de control urmează firesc. Din 69 de instituţii cu funcţii de control, vor rămâne 10, iar regulatori independenţi vor fi 4. În plus, a început optimizarea şi reducerea actelor permisive, din totalul de 416 de acte permisive au fost propuse spre eliminare 114. „Nimic nu este mai important pentru mediul de afaceri decât stabilitatea şi predictibilitatea. Iar garantarea acestor principii, care aduc locuri de muncă, trebuie să depăşească un ciclu politic. De aceea atrag mereu atenţia aventurierilor politici şi piromanilor politici de serviciu să înceteze cu diversiunile, pentru că nu suferă un partid sau altul, ci Republica Moldova”, a spus oficialul.
Premierul a precizat că tot ceea ce face guvernarea, o face este cu gândul la cetăţean. „Am făcut câţiva paşi importanţi în ultimele luni: fonduri mai mari cu 50% pentru medicamente compensate şi extinderea acestei liste, creşterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali din 1 iulie. Am scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetăţeni. Tarifele la gaze au fost şi ele micşorate cu 10,9%. De asemenea, o preocupare a Guvernului a fost situaţia cetăţenilor vulnerabili: am indexat de la 1 aprilie pensiile şi alte prestaţii sociale cu aproximativ 10%, în plus, am crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1900 la 2100 lei”, a comunicat şeful executivului.
Pavel Filip a dat asigurări că guvernarea nu se va opri aici, pregăteşte programe clare pentru angajaţi şi pentru accesul la locuinţe decente tinerilor şi familiilor nou create. Oficialul a accentuat că oamenii trebuie să simtă că viaţa lor se schimbă în bine, administraţia funcţionează mai eficient, politica nu mai sfidează cetăţeanul, iar partenerii de dezvoltare îşi recapătă încrederea şi continuă sprijinul pentru modernizarea ţării.