Patru primari au fost aleși duminică

În localitățile Sagaidac din raionul Cimișlia și în Hănăsenii Noi din raionul Leova primarii au fost aleși duminică din primul tur. De asemenea, au fost aleși și primarii din Cotovscoe și Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, acolo fiind înregistrat câte un singur candidat. În satul Târnova din raionul Dondușeni și în orașul Bucovăț în raionul Strășeni peste 2 săptămâni va fi organizat turul II, transmite IPN.

Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi, care s-au desfășurat pe 19 mai. Astfel, în conformitate cu prevederile cadrului legal, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.

Potrivit datelor CEC, funcția de primar în satul Sagaidac, raionul Cimișlia a fost câștigată de către Ion Cojocaru de la Partidul Acțiune și Solidaritate. Pentru el au votat 412 de localnici, ceea reprezintă 61,40% din numărul total de alegători.

În comuna Hănăsenii Noi din raionul Leova, cele mai multe voturi le-a acumulat, de asemenea, candidatul PAS, Iurie Lungu. El a acumulat 229 de voturi, ceea ce constituie 60,42% din sufragii.

La alegerile pentru funcția de primar în satul Cotovscoe, UTA Găgăuzia a participat o singură persoană – Gheorghi Palic, candidat independent. Acesta a fost ales cu 262 de voturi. O situație similară a fost și în satul Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia, unde unicul candidat, Gheorghi Gospodinov, independent, a fost ales cu 240 de voturi.

În cazul în care niciun candidat nu a acumulat mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu primii 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Astfel, în comuna Târnova, raionul Dondușeni, pe 2 iunie va fi organizat al doilea tur de scrutin. La el vor participa Vladimir Gîsca de la Partidul Socialiștilor, pentru care duminică au votat 39,70% din alegători, dar și Ruslan Filipaș de Partidul Politic „Șansă”, care a acumulat 29,35% din sufragii.

Pentru funcția de primar în orașul Bucovăț, raionul Strășeni se vor duela Nicolae Lozovan de PAS, pentru care au votat 34,57% din alegători, și Irina Maximova de la Partidul Social Democrat European, pentru care au votat 29,39%.

De asemenea, duminică au avut loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia din raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc, raionul Taraclia.

Potrivit CEC, toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organele electorale inferioare poartă un caracter preliminar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.