Patru pretendenți la funcția de procuror general

Patru pretendenți la funcția de procuror general s-au înscris la concursul public anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor. Printre ei se numără actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, dar și adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, transmite IPN.

Ceilalți doi pretendenți la șefia Procuraturii Generale sunt procurorul Alexandru Cernei și Grigore Vornicescu, ex-lector universitar. CSP urmează să examinează dosarele și să decidă asupra admisibilității cndidaților.

Pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce membrul CSP, Olesea Vârlan, l-a depunctat pe unul dintre candidații la funcția de procuror general. Membra CSP și-a anunțat demisia.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.