Patru partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoarea ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în legislativ. Partidul Socialiștilor ar acumula 36, 9% din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate –14,1%, Partidul Democrat – 7,8%, iar Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – 6,5%. Așa arată datele unui sondaj de opinie prezentat astăzi, 2 aprilie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, transmite IPN.

Peste 20% dintre respondenți nu știu pentru cine ar vota sau nu au vrut să răspundă, iar 7% nu ar participa la vot. Astfel, aproape o treime dintre respondenți nu au putut formula o alegere.

Dintre respondenții care împărtășesc anumite convingeri politice, cei mai mulți au pledat în favoarea Partidului Socialiștilor – 50,5%. Partidul Acțiune și Solidaritate acumulează 19,3%, iar Partidul Democrat – 10,7%. Potrivit președintelui Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, rezultatele reflectă tabloul sistemului proporțional de vot, pe liste de partid.

La întrebarea deschisă privind personalitatea politică în care au cea mai mare încredere, respondenții l-au numit pe Igor Dodon – 53% dintre respondenți, urmat de Maia Sandu – 22%, Vladimir Voronin –  4%, Pavel Filip – 3,5% și Vlad Plahotniuc – 3%.

Sondajul mai arată că trei din zece cetățeni și-au schimbat preferințele electorale în ultimii ani. 19% au recunoscut că internetul a influențat această decizie în mare măsură, 8% –  în foarte mare măsură, 18% – în mică măsură, 6% – în foarte mică măsură, 23% –  deloc. Ceilalți nu s-au putut pronunța în acest sens.

Potrivit lui Eugeniu Știrbu, directorul Filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor-membre ale Adunării Interparlamentare CSI, internetul ocupă un loc tot mai mare în campania electorală, dar și blogurile.

În campaniile electorale cetățenii preferă să se informeze din programele de știri la TV – 69%, internet și bloguri – 42%, din ziare –  25% și din talk-show-uri și emisiuni de analiză – 29%. Peste o treime din respondenți au spus că utilizează internetul zilnic.

Fiecare al cincilea respondent consideră că mass media contribuie intens la educarea civică a alegătorilor, iar 56% consideră că mass-media influențează mult asupra rezultatelor alegerilor. 17% consideră că alegerile în Moldova sunt libere și corecte, 4%  cred că sunt parțial libere și corecte.

Sondajul a fost efectuat în 79 de localități (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 16 – 28 martie, pe un eșantion de 1197 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.