Patru minori cu vârstele cuprinse între 12-15 ani au fost depistați la o terasă din capitală cu suspecții la intoxicație acută provocată de substanțe interzise, transmite IPN.
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească precizează că minorii acuzau cefalee, amețeli, grețuri, uscăciuni în gură, vomă, amorțirea membrelor inferioare și slăbiciune generală.
Membrii echipelor de asistență medicală urgentă le-au acordat primul ajutor medical la etapa de pre-spital. Ulterior, cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali, copii au fost transportați la IMSP Institutul Mamei și Copilului.
„Abuzul de droguri este o realitate dură în rândul minorilor și trebuie privită cu seriozitate. Un număr tot mai mare de adolescenți consumă substanțe interzise, cu toate că acest lucru este ilegal și periculos. Unii adolescenți încearcă drogurile ocazional, dar acest lucru poate duce la dependență și probleme grave de sănătate”, menționează CNAMUP.
Instituția îndeamnă părinții să fie mai vigilenți și să împiedice adolescenții să își ruineze nu numai sănătatea, viața socială, ci și viitorul. Or dependența de droguri devine pe zi ce trece unul dintre pericolele secolului.
Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză, cât și indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri. Datele prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică arată că, la sfârșitul anului 2022, numărul cumulativ al consumatorilor de droguri înregistrați oficial era de aproape 12 mii, inclusiv 582 de cazuri noi, incidența fiind de 39,6 cazuri la 100 de mii de locuitori, comparativ cu 26,3 cazuri la 100 de mii de locuitori în anul 2021.