Patru formaţiuni extraparlamentare critică Regulamentul privind finanţarea partidelor

Regulamentul privind finanţarea partidelor politice, care urmează a fi aprobat de Comisia Electorală Centrală, vine să constrângă activitatea formaţiunilor extraparlamentare, astfel lichidând alternativa politică. Poziţia este expusă de patru formaţiuni politice extraparlamentare: Partidul Liberal Reformator, Partidul „Acţiunea Democratică”, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Popular din Republica Moldova, transmite IPN.

Preşedinta PNL, Vitalia Pavlicenco, a declarat luni, 21 decembrie, la o conferinţă de presă, că, în actuala variantă, regulamentul pare a fi o încercare de a limita pluralismul politic. Dacă la aprobare nu se va ţine cont de propunerile partidelor extraparlamentare, acestea vor contesta regulamentul în instanţă.

Alexandru Luncari, secretarul general al PPRM, a declarat că Legea cu privire la finanţarea partidelor, dar şi regulamentul care urmează a fi aprobat de CEC în contextul legii, pare o intenţie nobilă a guvernanţilor, dar în realitate ascunde mai multe pârghii de constrângere a oponenţilor politici. Luncari a menţionat că în actuala variantă a regulamentului sunt reflectate sancţiuni destul de dure. Printre acestea se numără şi încetarea finanţării din banii publici în condiţiile în care partidele partidele nu vor respecta anumite prevederi.

Cele patru partide extraparlamentare consideră că regulamentul, în actuala variantă,  este presant. Reprezentanţii formaţiunilor cred că trebuie să fie prevăzută o perioadă de graţie, de cel puţin doi ani, timp în care partidele să reuşească să se conformeze prevederilor legale, să pregătească instrumentele necesare şi un raport amplu cu privire la toate donaţiile şi cotizaţiile, în afara campaniei electorale.

Cele 4 partide au iniţiat un dialog pentru coagularea eforturilor în vederea „contracarării intenţiilor de a folosi Legea cu privire la finanţarea partidelor de la Buget în scopul eliminării concurenţei politice, prin crearea unor condiţii dificile şi, totodată, ilegale pentru activitatea acestora”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.