Patru din zece locuitori de la sate recunosc că evacuează gunoiul din gospodării doar de sărbători
Cei mai mulţi dintre locuitorii Republicii Moldova (92,7%) cunosc despre persistenţa problemelor de mediu din ţară. Cu toate acestea, 40% dintre respondenţii unui studiu recunosc că evacuează gunoiul din gospodării doar de sărbători, transmite Info-Prim Neo.
Sondajul a fost realizat de Organizaţia Teritorială Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova pe un eşantion de 600 gospodării casnice din 21 de localităţi rurale.
Potrivit studiului, doar jumătate dintre locuitorii ţării depozitează deşeurile obţinute în urma activităţilor casnice la gunoiştile satului. Restul populaţiei le aruncă în râpă, le ard sau le acumulează în curţi. Sătenii motivează acţiunile respective prin faptul ca întâmpină greutăţi la evacuarea deşeurilor pe motiv că nu dispun de bani sau duc lipsă de tehnică.
Conform aceluiaşi studiu, sătenii preferă ca primăriile să se ocupe de evacuarea gunoiului, dându-le undă verde administraţiilor locale în crearea la sate a serviciilor de colectare a deşeurilor menajere. În calitate de măsuri care ar contribui la îmbunătăţirea situaţiei depozitării deşeurilor, respondenţii au menţionat necesitatea amenajării gunoiştilor autorizate, existenţa unui serviciu de salubritate, dar şi taxe mai accesibile pentru acest serviciu. Oamenii sunt, totodată, de acord să fie aplicate pedepse mai drastice pentru cei care aruncă deşeurile în locuri nepermise poluând mediul înconjurător.
35% dintre respondenţi consideră că ar putea să achite lunar pentru colectarea unui metru cub de deşeuri în jur de 16-20 lei. Există dintre cei care ar fi de acord şi cu o taxă de la 30 până la 50 lei. Potrivit estimărilor, dacă taxa lunară pentru depozitarea şi evacuarea deşeurilor ar fi de 20 lei pentru metru cub de resturi, anual locatarii unui sat cu o populaţie de 3000 de persoane ar aloca 720 mii lei pentru salubrizare.
Reprezentanţii administraţiei locale sunt de părerea că această soluţie nu este rentabilă şi că nici cele 720 mii lei obţinute anual de la locuitorii unui sat nu ar fi suficiente pentru transportarea deşeurilor, motivând prin faptul că cheltuielile de transport, depozitare şi salarizare sunt mult mai mari decât banii alocaţi.