Patru candidați PPPN nu au fost înregistrați în cursa electorală

Patru candidați ai Partidului Politic Partidul Nostru în circumscripții uninominale nu au fost înregistrați în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Aceștia acuză guvernarea că le-ar pune piedici. Declarații în acest sens au fost făcute miercuri, 6 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Victor Bogatico, care intenționa să candideze în circumscripția uninominală nr. 4 Râșcani, a declarat că guvernarea din start s-a opus înregistrării sale. Acesta susține că pe 13 decembrie a depus actele la Autoritatea Națională de Integritate, însă, contrar legislației, certificatul de integritate i-a fost eliberat cu întârziere, peste 34 de zile. Mai mult ca atât, în certificat s-a menționat că el nu poate ocupa funcții publice, în pofida faptului că nu există o decizie de judecată definitivă în acest sens și în pofida faptului că în prezent ocupă funcția de primar al orașului Râșcani. Victor Bogatico spune că a insistat și a depus actele pentru înregistrare, însă cererea i-a fost respinsă. Acesta a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală, care urmează să fie examinată. Potrivit lui, în prezent în circumscripția respectivă au fost înregistrați doar candidații Partidului Democrat, Partidului Șor și Partidului Socialiștilor.

Serghei Ungureanu, care intenționa să candideze în circumscripția nr. 25 Chișinău, a menționat că i-a fost refuzată înregistrarea după ce 77 de semnături nu au fost considerate valabile pe motiv că ar fi încălcat limitele circumscripției. El afirmă că hotarele circumscripțiilor au fost stabilite prin hotărârea Guvernului, care a fost publicată în noiembrie 2017 în Monitorul Oficial. Potrivit lui Serghei Ungureanu, grupul de inițiativă a colectat semnăturile ghidându-se de buchea legii. Însă apoi s-a constatat că o secție de votare a fost transferată altei circumscripții. În opinia sa, aceste fapt constituie o încălcare gravă a Codului Electoral, care spune că hotarele circumscripțiilor nu pot fi modificate cu un an până la alegeri. Serghei Ungureanu spune că a depus o plângere la CEC, care a fost însă respinsă, motiv pentru care s-a adresat instanță.

Ion Duca, care nu a fost înregistrat în circumscripția uninominală nr. 33, afirmă că i-au fost respinse 155 de semnături. „Am depus o plângere la CEC, care ilegal a menținut hotărârea consiliului electoral. În prezent plângerea noastră se află în instanță”, a spus Ion Duca.

Maxim Chirtoagă nu a fost înregistrat în calitate de candida în circumscripția nr. 1 Briceni, fiind invocate erori în listele de subscripție. „S-a constat că datele din buletinele de identitate ale unor alegători nu coincideau cu baza de date pe care o utilizează consiliul electoral de circumscripție. De exemplu, ieri a fost o persoană care are reședința la Briceni, primește aici corespondența și în buletinul lui este respectiva ștampilă. Iar la consiliu nouă ni se spune că această persoană are reședința la o altă adresă”, a explicat Maxim Chirtoagă.

Vicepreședintele PPPN, Ilian Cașu, a declarat că reprezentanții formațiunii au mers din casă în casă pentru a colecta semnături, însă dreptul lor constituțional de a fi ales este încălcat de putere. Politicianul a mai spus că în aceste condiții își amintește de anul 2014, când Partidul Politic Partidul Nostru a fost scos din cursa electorală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.