Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) cere Guvernului să adopte de urgenţă un plan naţional anticriză. Preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, a comunicat, luni, într-o conferinţă de presă la IPN, că de la începutul anului moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 26%, iar faţă de dolar – cu 34%, iar acest proces trebuie stopat. Oamenii de afaceri, băncile şi factorii de decizie trebuie să facă uz de toate instrumentele pentru a calma spiritele şi a nu admite speculaţii pe piaţa valutară.
„Solicităm prim-ministrului Republicii Moldova convocarea imediată a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, care are atribuţia de a asigura o coordonare adecvată între autorităţile publice în cazuri de şocuri financiare extraordinare. Facem apel către Guvern să lanseze elaborarea unui plan naţional anticriză”, a subliniat Leonid Cerescu.
Alexandru Slusari, prim-vicepreşedintele CNPM, a spus că din cauza oscilaţiilor pe piaţa valutară creditele s-au scumpit, iar după ce Banca Naţională a majorat faţa de refinanţare băncile refuză să mai acorde finanţări – ceea ce afectează procesul de activitate a agricultorilor. Alexandru Slusari spune că autorităţile ar trebui să ajute agricultorii cu plata creditelor, ar putea să decidă ca împrumuturile să fie întoarse la cursul care era în momentul când au fost luate. Prim-vicepreşedintele CNPM mai spune că agricultorii sunt afectaţi şi de majorarea preţurilor la toate produsele şi mărfurile pe care le folosesc în procesul de activitate – seminţe, combustibil, fertilizanţi etc.
Potrivit lui Igor Crapivca, vicepreşedinte CNPM, este de aşteptat că întărirea leului, din ultimele zile, nu va duce imediat la micşorarea preţurilor la produsele scumpite ca urmare a devalorizării monedei naţionale. Acesta a mai spus că atât pentru consumatori, cât şi pentru agenţii economici ar fi optim un curs de 15-16 lei pentru un dolar şi 17,5-18 lei pentru un euro.
Dinu Armaşu, director executiv al CNPM, a făcut apel la autorităţi să stabilească motivele declanşării crizei pentru a evita pe viitor astfel de situaţii.
CNPM organizează vineri, 27 februarie, o masă rotundă la care urmează să fie identificate elementele ce destabilizează situaţia pe piaţa valutară, să identifice riscurile imediate şi să elaboreze politici necesare pentru depăşirea crizei.