Pastorala Mitropolitului Vladimir: Să ne apropiem de Mântuitorul nostru Iisus Hristos

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir spune că la praznicul Nașterii Pruncului Mântuitor îl duce gândul la fiecare – la cei de acasă și la cei plecați departe, din diasporă, cu îndemnul părintesc de a cultiva bunătatea. „Să ne apropiem de Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin înălțarea cugetului, prin deschiderea sufletului și a inimii, prin rugăciunea și împărtășirea cu El în Sfânta Liturghie – îndeamnă înaltpreasfințitul în pastorala adresată cu prilejul Nașterii Domnului.

Mitropolitul Vladimir menționează că sărbătorirea Nașterii Domnului nu poate să însemne doar îmbrăcarea hainelor noi pentru a arăta bine de sărbătoare, nici pregătirea meselor pentru a desfăta împărătește pântecele. Să ne gândim la cei ce n-au o haină de sărbătoare și nici una de zi cu zi. Să nu mâncăm pe săturate fără a fi potolit foamea cuiva.

Adevărata prăznuire este întâi de toate conștientizarea chemării de către Fiul lui Dumnezeu la această lucrare de a face binele, de a fi solidari, de a aduce liniște, încurajare, nădejde și pace celor sugrumați de tragedia vieții lor.

„Câte faceți oamenilor, chiar și celor „mai mici” dintre oameni, Mie le faceți, spune Domnul în Sfânta Evanghelie. Să ne învățăm a face binele. Să practicăm binele și atunci lumina adusă în viața cuiva ne va lumina drumul nostru spre Hristos, precum oarecând steaua a călăuzit pe cei ce căutau Pruncul, ca să-I aducă daruri. Dincolo de sensul profund teologic al darurilor aduse de magi, însuși momentul acesta al aducerii lor, notat cu grijă de Evanghelistul Matei, are menirea să ne spună că suntem cu adevărat creștini atunci când dăruim oamenilor darurile spirituale și darurile materiale necesare vieții lor”, se spune în pastorală.

Înaltpreasfințitul menționează că orice dar trebuie oferit și cu dăruirea de sine, care alungă oricare interes propriu și menține în inimile noastre doar dorința curată de a trăi porunca Domnului, ce ne învață să ne iubim aproapele, ca pe noi înșine.

„Sufletele să ne abunde de dragoste și bunătatea să pătrundă peste tot: în instituțiile publice și private, în grădinițe și școli, în spitale și aziluri, în penitenciare și-n tot locul din țara noastră și din lume. Fie că activăm acolo sau doar le vizităm, să le facem locuri curate și sfinte, unde nu este invidie, ipocrizie, corupție și alte depravări morale, ci să fie ospitaliere ca acea peșteră din Betleem, care în răcoarea ei a primit cu căldură pe Dumnezeu și pe oamenii, care-L căutau să I se închine”, mai spune mitropolitul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.