Pasagerii care vor lua avionul de la Chişinău vor primi la îmbarcare un pliant informativ despre bolile transmise prin vectori, creaturi mici (ţânţari, muşte, gândaci, căpuşe) care pot transmite boli de la o persoană la alta şi pot crea un pericol mare pentru sănătatea publică. Acţiunea a fost lansată în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii, consacrată propagării măsurilor de profilaxie a maladiilor transmise prin vectori, şi poartă genericul „Creaturi mici – ameninţări mari”, transmite IPN.
Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a spus, într-o conferinţă de presă, că anual circa 1 milion de persoane mor la nivel mondial din cauza bolilor infecţioase provocate de vectori. Pentru Republica Moldova cel mai mare pericol îl prezintă căpuşele, care pot duce la apariţia bolii Lyme. Aceasta afectează sistemic întregul organism. În alte state, precum cele din Africa şi Asia, insectele pot duce la apariţia mai multo boli precum malaria, febra galbenă, encefalita japoneză etc.
Pentru a preveni aceste afecţiuni, Ministerul Sănătăţii recomandă cetăţenilor Republicii Moldova să se vaccineze şi să facă tratamentele necesare.
Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova, Jarno Habicht, a spus că în Moldova o cincime din cazurile de boli infecţioase sunt provocate de insecte. Acesta a mai spus că riscul de a contracta o boală infecţioasă este sporit pentru o treime dintre moldoveni care circulă des peste hotarele ţării. De aceea, cetăţenii sunt îndemnaţi să se informeze din timp despre pericolele pe care le pot întâmpina într-o ţară cu risc de infecţie din cauza insectelor şi să se protejeze.