După trei luni de la declararea stării de urgență, Guvernul încă nu a reușit să vină cu un plan de combatere a efectelor crizei social-economice. Numărul bolnavilor de COVID-19 crește, respectiv crește și presiunea pe sistemul medical, iar Guvernul a eșuat în întreprinderea unor măsuri care ar fi redus rata de îmbolnăvire. Același Guvern nu a făcut nimic ca să ajute oamenii de afaceri să păstreze locurile de muncă și veniturile cetățenilor. Declarații în acest sens au fost făcute de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a propus o listă de acțiuni urgente anticriză pentru a fi preluate și implementate de Guvern, transmite IPN.
Vicepreședintele PAS pe domeniul social, deputatul Dan Perciun, a menționat că guvernarea trebuie să-și crească capacitatea de testare la cinci mii de teste pe zi, de asemenea, trebuie create echipe mobile de testare la domiciliu în toată țara și instituirea carantinei stricte pentru cei infectați. Amenzile trebuie micșorate, așa ca să fie comensurabile cu salariul mediu pe economie, aplicabile pentru toți. PAS susține ideea majorării salariilor lucrătorilor medicali. Se cere dotarea secțiilor de terapie intensivă și asigurarea echipamentelor de protecție pentru lucrătorii medicali. Totodată, familiilor să li se compenseze salariul în cazul în care unul din părinți stă acasă. Se impune și asigurarea cu calculatoare a copiilor care nu dispun, asigurarea accesului la internet etc.
Natalia Gavrilița vicepreședinte pe domeniul finanțe, consideră că este imperativ necesar controlul virusului, în caz contrar va avea de suferit economia. Pentru a ajuta businessul în această perioadă, Guvernul trebuie să asigure subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază, într-o anumită perioadă, pentru angajații companiilor care și-au sistat activitatea. Trebuie creat și un fond de garantare a creditelor ÎMM-urilor cu un sold de cel puțin două miliarde de lei. Se propune stimularea turismului local, dar și compensarea pierderilor agricultorilor cauzate de îngheț.
Vicepreședintele PAS pe domeniul business și economie, deputatul Radu Marian, a propus amânarea ratelor la credit și a plăților aferente pentru cei care și-au pierdut venitul în această perioadă. Trebuie elaborat un program național de recalificare a șomerilor. Pentru a ridica nivelul de transparență a instituțiilor publice, Radu Marian, propune organizarea online a ședințelor Parlamentului, a Consiliilor autorităților publice locale, publicarea informației cu privire la angajările pe timpul stării de urgență în instituțiile subordonate MAI și Ministerului Apărării. Pentru diasporă se propune evidența persoanelor care sunt în dificultate și facilitarea reîntoarcerii lor acasă, asigurarea rambursării costurilor biletelor de avion pentru zborurile anulate pe timp de pandemie precum și lansarea campaniilor de informare cu privire la regulile de aflare în spațiul UE.