PAS solicită BNM publicarea versiunii integrale a raportului Kroll 2

Partidul Acțiune Solidaritate solicită Băncii Naționale a Moldovei prezentarea și publicarea versiunii complete a Raportului Kroll 2. Lidera PAS, Maia Sandu, a adresat luni, 12 martie, o scrisoare în acest sens către BNM, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că sinteza raportului de investigație, publicată pe 21 decembrie anul trecut de BNM, „nu este în măsură să ofere societății răspunsuri exhaustive cu privire la toți cei care au participat la așa-numitul „jaf al secolului”, soldat cu dispariția din cele trei bănci a aproximativ unui miliard de dolari, sumă ulterior transformată în datorie publică”.

Potrivit PAS, obligativitatea publicării raportului final despre investigația fraudei bancare de la Kroll și Steptoe & Johnson rezultă din prevederile Constituției Republicii Moldova, Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale și Legii privind accesul la informație. Formațiunea mai menționează că nepublicarea, tăinuirea sau ascunderea raportului final privind  investigația fraudei bancare nu se circumscrie restricțiilor acceptabile într-o societate democratică pentru limitarea informației de interes public stabilite prin documentele menționate.

Raportul final cu privire la investigația fraudei bancare, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, a ajuns la BNM pe 6 martie, însă nu a fost făcut public. Potrivit BNM, documentul urma să fie transmis săptămâna aceasta organelor de anchetă din Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.