PAS și Platforma DA se va afla într-o dilemă din cauza referendumului privind integrare europeană, opinie

Vulnerabilizată suplimentar de refuzarea revizuirii Constituției, opoziția parlamentară nu are șanse reale de a rămâne în politica mare după scrutinul din februarie 2019. Spre deosebire de aceasta, opoziția extra-parlamentară poate folosi disperarea guvernării și slăbiciunea PLDM și PL, pentru a se consolida, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN.

Dilema principală în fața căreia se va afla PAS și Platforma DA în viitoarele luni este cum să abordeze ideea revizuirii Constituției, în mod pozitiv, negativ sau neutru, comentează politologul.

În viziunea lui, varianta pozitivă ar însemna că ambele partide se poziționează favorabil față de referendum, dar în mod explicit se detașează de orice viitoare cooperare cu Democrații lui Vladimir Plahotniuc. Nici PAS și nici Platforma DA nu au putut condiționa modificarea Constituției cu introducerea limbii române, explică Dionis Cenușa. Aceste formațiuni sunt dezinteresate să-și asume agenda unionistă în prezent, pentru care luptă atât PLDM cât și PL, reamintește politologul. Dar Maia Sandu și Andrei Năstase pot elabora alte condiții care să le ofere timp și teren de manevră dacă Curtea Constituțională aprobă combinarea alegerilor parlamentare cu referendumul constituțional, sugerează politologul.

În cazul variantei negative, scrie Dionis Cenușa, în sincronizare cu PLDM, cele două partide extra-parlamentare se împotrivesc să acorde orice sprijin eventualului referendum. Pentru acest scenariu, cele două formațiuni trebuie să calculeze cu precizie dacă o retorică negativistă sau chemarea la boicot nu va lovi în propriul electorat, favorizând și mai mult Democrații împreună cu Socialiștii, avertizează politologul.

El nu exclude că, forțele din opoziție pot la fel adopta o abordare neutră, dar aceasta va însemna că PDM va putea manipula contextul socio-politic fără a înfrunta careva rezistență din partea opoziției reale. Evident, opoziția deține multiple dosare pe care le poate utiliza pentru a critica politica guvernării, dar aceasta va înlocui absența din discuțiile publice despre necesitatea de a include sau nu vectorul european în Constituție, conchide politologul.

În consecință, Democrații și Socialiștii vor fi practic unicele forțe antrenate în dezbateri geopolitice, care conțin o eficacitate înaltă în eforturile de a influența comportamentul electoral al moldovenilor, concluzionează Dionis Cenușa.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.