Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova, 35 la sută dintre cetățeni ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 21 la sută – cu Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. 3,6 la sută dintre alegători, sub pragul electoral, și-ar da votul pentru Blocul „Renato Usatîi”, iar 3,2 la sută – pentru Partidul „Șor”. Celelalte partide ar acumula între 0,7 și 1,7 la sută dintre voturi, arată rezultatele unui sondaj realizat de companiile CBS-Research și Centrul CIVIS, prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
76,2 la sută dintre participanții la sondaj au răspuns că sunt siguri că se vor prezenta la urnele de vot, 11,7 la sută – probabil se vor prezenta, 2,7 la sută – probabil că nu se vor prezenta, 6,5 la sută sunt siguri că nu se vor prezenta la scrutin, iar 2,4 la sută – nu știu dacă se vor prezenta la alegeri, a precizat Valeriu Pașa, președintele Comunității Watchdog.MD, organizație care a prezentat rezultatele sondajului.
Mai mult de o treime dintre participanții la sondaj, 35 la sută, cred că peste hotare trebuie deschise mai mult de 191 de secții de votare, ca să nu fie rânduri. 21,9 la sută optează pentru 191 de secții de votare, așa cum a propus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Iar 19,1 la sută dintre respondenți sunt de părerea că sunt suficiente 146 de secții de votare, așa cum a decis Comisia Electorală Centrală.
Potrivit sondajului, Maia Sandu este personalitatea politică din RepublicaMoldova care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor. 27,3 la sută dintre respondenți au spus că au încredere în șefa statului. Președintele țării este urmat de liderul socialist, Igor Dodon, în care au încredere 11,7 la sută dintre persoanele chestionate. În Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, au încredere 2,3 la sută dintre cei chestionați, în Ilan Șor, președintele Partidului „Șor” – 2 la sută, în Renato Usatîi, primarul de Bălți și liderul Blocului „Renato Usatăi” – 1,9 la sută.
62,4 la sută dintre respondenți cred că cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană au tot dreptul să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, iar 26,9 la sută dintre participanții la sondaj cred că cetățenilor moldoveni care locuiesc în regiunea transnitreană nu ar trebui să li se permită să voteze.
Întrebați despre starea de lucruri din țară, 72 la sută dintre persoanele chestionate sunt de părerea că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită, iar 17,8 la sută cred că merg într-o direcție bună.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 20-30 iunie 2021, la el au participat 1201 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, toți respondenții fiind chestionați față în față. Sondajul este finanțat de Comunitatea Watchdog.MD și Institutul de Politici Publice, în cadrul unor proiecte susținute de European Endowment for Democracy.