PAS propune ca și absolvenții instituțiilor de învățământ de peste hotare, cu studii pedagogice, să beneficieze de aceleași îndemnizații la angajare, ca și absolvenții din țară, dacă se încadrează în câmpul muncii conform repartizărilor Ministerului Educaţiei Culturii şi Cercetării. Propunerea se conține într-un proiect de modificare a Codului Educației, înregistrat de deputatul Vladimir Bolea, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, parlamentarul a explicat necesitatea modificărilor în cauză prin faptul că astfel tinerii specialişti, indiferent unde și-au făcut studiile, vor fi susţinuţi la angajarea în câmpul muncii. Totodată, se va contribui la soluționarea problemei posturilor vacante din instituţiile de învăţământ din ţară.
Pe lângă îndemnizația la angajare, se propune ca absolvenţii instituţiilor de învăţământ din străinătate se beneficieze și de celelalte facilități oferite absolvenților instituțiilor naționale, cum ar fi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spaţiului locativ sau pentru plata consumul de energie termică şi electrică.
„Considerăm că toţi absolvenţii instituţiilor de învăţământ din străinătate reveniţi trebuie să se bucure de dreptul de angajare în funcţii didactice pe teritoriul Republicii Moldova şi de aceleaşi indemnizaţii similar tinerilor specialişti care au urmat studiile în cadrul instituţiilor naţionale”, a spus Vladimir Bolea.
După absolvire și repartizare, tinerii specialiști din pedagogie beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120 de mii de lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior și 96 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic post-secundar. Tinerilor specialiști li se achită lunar cheltuielile pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.