Concediul paternal va putea fi folosit fragmentat, dar nu mai puțin de cinci zile calendaristice, în decursul a 12 luni de la nașterea copilului. Prevederea se conține într-o inițiativă legislativă prezentată de Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate în contextul Zilei Internaționale a Familiei, care este marcată pe 15 mai, transmite IPN.
Aceeași inițiativă prevede modificarea metodei de calculare a indemnizației pentru concediul de maternitate și indemnizației pentru creșterea copilului atunci când părintele nu acumulează stagiul de 12 luni pentru stabilirea indemnizației, deoarece se află într-un alt concediu de îngrijire a copilului. Părinții care în scurt timp sau puțin după concediul de îngrijirii al copilului intră în alt concediu de îngrijire a copilului vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației.
Potrivit deputatului Dan Perciun, proiectul vine să susțină familiile din Moldova, să încurajeze cetățenii moldoveni să aibă copii și să facă cât mai ușoară îmbinarea vieții de familie cu cea profesională.
De asemenea, vor fi introduse măsuri de sprijin pentru familiile care adoptă copii. Părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau sunt au plasat un copil în serviciul de tutelă sau curatelă vor avea dreptul la mai multe tipuri de concedii sociale.
Marina Morozova, deputată PAS, a relatat că părinții adoptivi vor avea dreptul la concediu parțial plătit pentru perioada de încredințare, care va dura de la 60 de zile până la 90 de zile. Părinții adoptivi vor avea dreptul la concediu integral, plătit pe o perioadă de 90 de zile de la data adopției, indiferent de vârsta copilului.
Se include un concediu paternal plătit în primele 12 luni din ziua adopției, pentru perioada de 15 zile, și concediu parțial plătit, cu perioada de până la 6 luni, pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de 3 ani.
Marina Morozova consideră că toate aceste modificări vor ajuta familiile care adoptă copii în perioada de integrare în familie. Potrivit deputatei PAS, adopția este introdusă ca risc asigurat pentru Casa Națională de Asigurări Socială care este obligată să achite toate prestațiile sociale.