PAS: Partidele politice să se abțină de la speculațiile pe seama examenelor de Bacalaureat

Guvernanții care vor medii mai mari pentru elevi la examenele de Bacalaureat nu vor să recunoască că aceste medii sunt mari în comparație cu sprijinul pe care îl acordă ei educației. Declarații în acest sens a făcut președintele partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă. Ea a mai spus că viceministrul Lilia Pogolșa, care a spus că BAC-ul din acest an are probleme metodologice, are „probleme serioase de integritate”.

„Doamna viceministru are pretenții la metodologia de evaluare, la oamenii care elaborează testele și care le controlează. Nu spune nimeni că procesul este unul perfect, doar că în timp abordarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare s-a dovedit a fi una corectă. Ei au demonstrat că nu vând teste și nu vând note. Ce-și dorește noua ministră, să poată numi în funcții oameni după bunul plac, să poată împărți note după bunul plac? La asta se pricepe, a demonstrat-o anterior”, a spus Maia Sandu.

Secretarul general PAS, Igor Grosu, a specificat că expunerea Liliei Pogolșa privind irelevanța metodologiei de desfășurare a Bacalaureatului se înscrie perfect în demersurile făcute anterior de Partidul Socialiștilor prin vocea președintelui Igor Dodon. „Observăm o sincronizare a Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor îndreptată spre demolarea reformelor din educație. Toate acuzațiile ei la acest capitol nu sunt decât o mostră de incompetență și dorință de a compromite acest exercițiu important pentru absolvenți și comunitatea pedagogică”, a adăugat Igor Grosu.

PAS a cerut partidelor politice să se abțină de la speculațiile pe seama examenelor de Bacalaureat. Discuțiile privind calitatea testelor fiind binevenite doar dacă vor fi purtate de către specialiștii în domeniu. Partidul Acțiune și Solidaritate a recomandat „celor nemulțumiți de examenul de BAC” să adopte o nouă lege a salarizării pentru profesori, care le-ar asigura acestora un nivel de salarizare cel puțin la 80% din salariul unui deputat. Totodată, aceștia ar trebui să aloce bani pentru construcția școlilor noi, să facă audieri în Parlament pe tema implementării Codului Educației și să numească în funcția de ministru o persoană onestă și respectată de sectorul educațional.

Conducerea Ministerului Educației urmează să fie audiată în Parlament săptămâna viitoare, la solicitarea deputaților din Partidul Socialiștilor, în contextul încălcărilor depistate în cadrul sesiunii de Bacalaureat. Deputatul Vlad Batrâncea a declarat că la această etapă s-au depistat cel puțin două încălcări majore. Prima ține de existența celor trei comisii responsabile de organizarea BAC-ului, care elaborează testele, le verifică și care le examinează contestațiile, iar cea de-a doua vizează grila de evaluare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.