PAS în Parlament: Din 95 de proiecte de lege înregistrate, 52 au și fost votate

Din cele 95 de proiecte de lege înregistrate de Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, 52 au și fost votate. Unul dintre cele mai importante este proiectul de modificare a Legii cu privire la procuratură, care a introdus mecanismul de evaluare a procurorului general. „Or, noi ne dorim o Procuratură funcțională, o Procuratură care să servească interesului public, să ofere dreptate și nu acele trocuri care au existat în Procuratură până acum”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi, transmite IPN.

Potrivit parlamentarului, un alt proiect important votat a fost cel de modificare a Constituției prin fortificarea independenței sectorului judecătoresc, așa ca judecătorii să nu mai fie subordonați politicului, dar să aibă mai multă autonomie. Alte proiecte menționate de deputat se referă la digitalizarea economiei, anularea secretului offshore, persoanele care au datorii să nu poată fi evacuate din cază în perioada rece a anului. De asemenea, averile și cheltuielile demnitarilor și rudelor acestora să poată fi verificate de ANI. Potrivit lui Mihai Popșoi, în pofida crizelor pandemice și energetice, PAS a găsit resurse pentru majorarea pensiilor, alocațiilor, indemnizațiilor. „PAS a demonstrate că are capacitatea să-și ducă la îndeplinire promisiunile și mai departe va munci cu aceeași determinare pentru a demonstra că promisiunile făcute în campania electorală vor fi îndeplinite pas cu pas”, a declarat deputatul.

Președinta Comisiei juridice, numiri şi imunități, deputata PAS Olesea Stamate, a remarcat că instituțiilor de drept și celor care au menirea să combată corupția și să vegheze respectarea legilor li s-a oferit mai devreme o independență destul de mare, urmând standardele europene. Această independență a ajuns a fi folosită în scopul protejării unor grupuri de interese. Deputații PAS au echilibrat această independență, fără să știrbească din ea, prin responsabilizare. „Este exact ce am făcut prin adoptarea modificărilor la Legea procuraturii, instituirea mecanismului de evaluare a activității procurorului general și, eventual, dacă este cazul, cercetarea disciplinară și sancționarea disciplinară a procurorului general”. Un mecanism similar a fost instituit pentru CNA, ANI.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a spus că pentru dezvoltarea economiei și motivarea antreprenorilor de a investi a fost anulat secretul offshore și s-au făcut primii pași hotărâți în direcția digitizării în domeniul economic.

Iar președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS Dan Perciun, a spus că pe domeniul social s-a pornit de la dezideratul clar de a reduce sărăcia în Republica Moldova. În acest sens, a fost majorată pensia minima până la 2000 de lei. De asemenea, diverse alocații de stat au fost majorate pentru diferite categorii de persoane și au fost majorate alocațiile pentru veterani. În bugetul pentru 2022, se vor regăsi majorări salariale semnificative pentru cele mai prost plătite categorii de salariați, în special cei din sectorul public.

Deputata PAS Doina Gherman a remarcat printre realizări ratificarea Convenției de la Istanbul. Convenția este primul document juridic recunoscut la nivel internațional, este un instrument complex care vine să ofere un plus de siguranță femeilor, prevenind violența și pedepsindu-i pe făptași. Deputata este convinsă că, odată cu implementarea prevederilor Convenției, Moldova va începe etapa de toleranță zero față de toate formele de violență față de femei, față de fete, violența domestică.

Raportul de activitate al Fracțiunii parlamentare a PAS este prezentat la 100 de zile de mandat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.