Partidul Verde Ecologist cheamă experţi europeni la Chişinău

Partidul Verde Ecologist consideră că sistemul politic din Republica Moldova suferă de maladii cronice, care, indiferent cine este la putere, nu funcţionează în favoarea cetăţenilor. Formaţiunea face apel către structurile Uniunii Europene să delege specialişti europeni la Chişinău, care să facă parte din comisiile de concurs pentru angajarea şefilor în principalele structuri de stat. Doar aşa, potrivit verzilor, ţara poate fi salvată de corupţie, de sărăcie şi de comunism, transmite IPN.

Liderul formaţiunii, Anatolie Prohniţchi, a declarat vineri, 29 martie, la o conferinţă de presă, că funcţia de procuror general nu trebuie să fie partajată pe criterii politice.  Partidul Verde Ecologist pledează pentru organizarea unui concurs cu implicarea specialiştilor europeni. Este valabil şi pentru alte insituţii apreciate ca fiind cele mai corupte – fiscul, vama, instituţiile din sistemul justiţiei, a spus Anatolie  Prohniţchi.

Liderul verzilor a subliniat că interesul naţional vital al Republicii Moldova este la vest, nu la est. Prin faptele lor, liderii din Parlament compromit integrarea europeană şi aruncă Republica Moldova în aşa-numita „uniune vamală” a lui Putin, a spus Anatolie Prohniţchi.

Partidul Verde Ecologist face apel către deputaţi să se ridice deasupra egoismului partinic şi să elaboreze un acord de guvernare care ar pune bazele demontării sistemului corupt din Republica Moldova, ar începe schimbarea adevărată şi ar pregăti pachetul de documente pentru Summitul de la Vilnius, la care iniţial se spunea că va fi semnat Acordul de Asociere cu UE.

Prohniţchi a mai spus că structura actuală a Guvernului este sovietică, ineficientă, şi necesită restructurată „Fiecare minister şi direcţie trebuie să aibă valoare. Astăzi ministerele sunt menţinute din interese de partid. Avem ministere de care nu avem nevoie. Este suficient să fie un departament mai mic, cu un consum mai mic”, a declarat Anatolie Prohniţchi. În context, acesta a adăugat că salariul demnitarilor trebuie să fie comparabil cu salariul mediu pe ţară.

Partidul Verde Ecologist este un partid extra-parlamentar. La ultimele alegeri parlamentare, din anul 2010, formaţiunea, care pe atunci se numea Partidului Ecologist „Alianţa Verde” din Moldova, a obţinut 0,08% din sufragii şi nu a trecut pragul electoral.

  • anatolie prohnitchi despre functia de procuror general.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.