Partidul Socialiştilor din Moldova „Patria-Rodina” propune noi alternative de guvernare
Partidul socialiştilor din Moldova „Patria-Rodina” (PSM), în calitate de adept al Forurilor Sociale Europene şi Mondiale, propune opiniei publice şi pentru de dezbateri cu forţele social-politice din ţară, alternative modelului actual de organizare politică şi economică a Republicii Moldova.
În cadrul unei mese rotunde, care a avut loc duminică, 26 februarie, preşedintele PSM „Patria-Rodina”, Veronica Abramciuc, împreună cu Alexandr Buzgalin, coordonator al Mişcării social-politice „Alternative” din Federaţia Rusă, au prezentat alternativele pentru actualul regim de guvernare care constau în: crearea unui stat orientat social, care să susţină dezvoltarea economiei naţionale, a ştiinţei, învăţământului şi să ofere condiţii echitabile de viaţă pentru păturile social-vulnerabile; învăţământul şi medicina accesibile şi fără plată; constituirea businessului social-responsabil, orientat spre realizarea intereselor obşteşti şi nu a atingerii veniturilor cu orice preţ; dezvoltarea prioritară a solidarităţii economice ( a cooperativelor, asociaţiilor gospodăriilor ţărăneşti, participarea lucrătorilor în proprietate şi administrare), asigurarea reală a democraţiei, libertăţii cuvântului, drepturilor sindicatelor şi asociaţiilor obşteşti, etc..
Veronica Abramciuc a declarat pentru Info-Prim Neo că socialiştii din Moldova se bazează pe ideologia socialismului democratic, unde nu este admisă exploatarea omului de către om. „Noi respingem modelul denaturat din trecut, care a condus la crearea unui aparat birocratic şi a compromis ideea unui socialism real, unde toţi să fie egali”. Potrivit ei „durerea poporului nostru constă în prezent în aceea că are mentalitatea formată de câteva secole, când s-a pierdut experienţa de statalitate şi sentimentul de asumare a responsabilităţii pentru ceea ce se întâmplă în ţară”. „În prezent sunt aşteptate soluţii de la Uniunea Europeană, de la România, Federaţia Rusă, şi nu se caută forţe din interior. Moldovenii sunt în prezent derutaţi complet, nu există locuri de muncă, nu funcţionează şi nu se dezvoltă întreprinderile. Relaţiile dubioase cu Federaţia Rusă conduc la majorarea preţului la gaze şi persecutarea lucrătorilor moldoveni”, a mai spus Abramciuc.
În acelaşi context, ex-viceministrul Economiei, Elena Gorelova, prezentă la masa rotundă, a declarat că Moldova până în prezent nu s-a determinat nici din punct de vedere politic, nici economic. „Moldova nu se află nici în spaţiul extins european, şi probabil că nici nu se va afla vreo dată. Moldova nu e integrată puternic nici în Comunitatea Statelor Independente şi are o atitudine pasivă faţă de Uniunea Rusia-Belarus”. Ea consideră că soarta de mai departe a poporului va depinde în mare măsură de cei care urmează să vină la putere, deşi, până în prezent, toate partidele care s-au perindat puţin prin ce s-au deosebit, iar cei care şi-au declarat viziunile socialiste, nu au îndeplinit nimic din ceea ce au promis.
Veronica Abramciuc a ţinut să mai menţioneze că partidul pe care-l conduce va continua activitatea de informare asupra alternativelor propuse, atragerea în dezbateri a forţelor social-politice din ţară. Pentru viitorul apropiat este prevăzută crearea unui site pe Internet, care se va numi „Alternative pentru Molodova”, unde vor fi invitaţi să-şi expună părerea nu numai simpatizanţii socialiştilor, dar şi cei care au soluţii pentru problemele existente din ţară.
Ea s-a arătat mulţumită de rezultatele obţinute de partid în ultimele alegeri parlamentare, precum şi în cele pentru alegerea primarului general al capitalei, unde a acumulat 5 şi, respectiv, 7 la sută din sufragii. Pentru viitor, Veronica Abramciuc nu excude conlucrarea constructivă cu social-democraţii din ţară, de care se deosebesc prin faptul că aceştia admit exploatarea omului de către om. În viziunea socialiştilor, comuniştii, aflaţi astăzi la putere, au reuşit să le diminueze din rezultatele ultimilor alegeri, doar prin denumirea pe care şi-au atribuit-o neadecvat, deoarece nu promovează adevărata ideologie a socialiştilor.
Participanţii la masa rotundă au menţionat că în prezent în lume se dezvoltă nu numai un proces de globalizare neoliberală, sub egida celor 7 ţări principale, plus Rusia, numit Crupul G8, a Alianţei Nord-Atlantice, a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a corporaţiilor transnaţionale şi a altor jucători globali, dar apar şi se dezvoltă alterntive procesului nominalizat. Conform acestora, Forurile sociale, European şi Mondial, la acţiunile cărora participă cca 150 mii de participanţi, au loc deja de circa 5 ani la scară mondială, continentală şi regională şi reprezintă mii de organizaţii nonguvernamentale. Ele demonstrează necesitatea şi existenţa alternativelor reale modelului contemporan de organizare politică şi economică a vieţii, care predomină în lume, inclusiv în spaţiul exsovietic, şi în Moldova, declară participanţii la masa rotundă.