Partidul Popular European a adoptat Declaraţia care se referă şi la Moldova

Liderii Partidului Popular European au adoptat o Declaraţie privind ţările Parteneriatului Estic, cu precizări referitoare la Republica Moldova, care a anticipat lucrările Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga. La reuniune au participat şi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi premierul Chiril Gaburici, notează IPN cu referire la Serviciul de presă al PLDM.

La reuniunea liderilor PPE, prezidată de preşedintele PPE, Joseph Daul, au fost prezenţi oficiali europeni de rang înalt, între care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul leton, Laimdota Straujuma, comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, cancelarul german, Angela Merkel, premierul ungar, Viktor Orban. De asemenea, la întâlnirea organizată sub auspiciile PPE au fost invitaţi liderii de partide membre PPE din ţările PaE, precum şi reprezentanţii opoziţiei din statele Uniunii Europene.

Forul a evaluat progresele înregistrate de ţările membre PaE până în prezent şi a luat în dezbatere probleme de stabilitate regională.

La reuniunea liderilor PPE a fost semnată Declaraţia privind ţările Parteneriatului Estic, în care se menţionează impactul pozitiv pe care l-a avut PaE în angajarea ţărilor membre într-un amplu proces de reforme şi modernizare, precum şi se accentuează necesitatea consolidării parteneriatului.

De asemenea, în declaraţie sunt apreciate eforturile Republicii Moldova în promovarea reformelor şi succesele înregistrate ce au condus la liberalizarea regimului de vize cu UE.

Declaraţia stipulează că Uniunea Europeană trebuie să promoveze politici mai puternice faţă de PaE, reieşind din noul context geopolitic, care să fie adaptate eforturilor şi ambiţiilor fiecărei ţări în parte. Mai mult, PPE consideră necesară adoptarea unei viziuni certe privind dezvoltarea relaţiilor ţărilor-membre PaE cu Uniunea Europeană şi reafirmarea importanţei strategice a Politicii de vecinătate.

În acelaşi document se vorbeşte despre recunoaşterea perspectivei europene, în funcţie de realizarea angajamentelor asumate şi fermitatea ancorării fiecărei ţări în parte în aprofundarea relaţiilor cu UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.