Partidul PONA susține proiectul de lege PAS pentru protecția animalelor

Partidul politic „Pentru oameni, natură și animale” (PONA) susține proiectul de lege pentru protecția animalelor, inițiat de deputații partidului PAS, dar vine cu unele sugestii. Într-o conferință de presă la IPN, președintele formațiunii, Ion Dron, a menționat că este important să fie cultivat respectul omului față de animale, alături de acțiunile de reducere a populației animalelor fără stăpân.

PONA solicită autorilor să modifice unele noțiuni. Proiectul de lege definește animalele ca obiecte biologice, deși  acestea nu sunt obiecte, dar au un sistem nervos. Tot mai multe state astăzi încearcă să schimbe conceptul și atitudinea într-un mod radical în raport cu aceste ființe necuvântătoare. De exemplu, Marea Britanie pregătește un set de legi în care animalele vor fi recunoscute ca și ființe care suferă. Legislația britanică prezumă că animalele au capacitatea de a simți foamete și durere, sunt conștiente la tot ce se întâmplă. E necesar și în proiectul de lege promovat să se specifice că animalele sunt ființe biologice care suferă.  Acest lucru va schimba toată filosofia acestei legi.

Ion Dron a comunicat că problema animalelor fără stăpân în localitățile din municipiul Chișinău și pe teritoriul întregii republici a scăpat de sub control. Există două căi de a soluționa această problemă: calea eutanasiei și calea sterilizării. Este salutată intenția grupului de deputați de a propune la nivel național ca și cale de rezolvare a problemei animalelor fără stăpân metoda umană, cea a sterilizării, care corespunde și recomandărilor științifice. PONA propune ca eutanasia să fie recunoscută ca și procedeu de excepție, cu enumerarea în lege care sunt aceste cazuri excepționale.

Ion Dron a invocat studii științifice care demonstrează legătură cauzală între violență în familie și cruzimea față de animale. Autorilor proiectului li se cere să stipuleze că maltratarea animalelor, abuzarea lor poartă consecințele de răspundere penală contravențională, iar cei care se fac vinovați vor plăti despăgubiri pentru tratamentul și refacerea sănătății animalelor.

Un aspect care nu este reflectat în acest proiect de lege, potrivit PONA, ține de monitorizarea respectării prevederilor care vor fi promovate. Pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și penală care au ca obiect animale aflate în dificultate sau în pericol este necesar să fie înființată Poliția animalelor, după experiența și modele unor state europene, inclusiv a României. Dincolo de Poliția animalelor, sarcina monitorizării respectării legii ar putea fi pusă și pe seama asociațiilor de protecție a animalelor, a spus Ion Dron.

O altă sugestie ține de cultivarea educației în domeniu. PONA consideră că viitoarea lege ar trebui să aibă mențiuni referitor la obligațiunea ministerelor de resort să încurajeze dezvoltarea programelor de informare și de educare pentru a promova tot ce înseamnă drepturile și bunăstarea animalelor.

Președintele partidului politic „Pentru oameni, natură și animale” a mai spus că domeniul de bunăstare și protecție a animalelor este un sector în care în 30 de ani nu s-a făcut nimic, cu mici excepții. De aceea, este nevoie ca grupul de deputați să ducă până la capăt această intenție, dar să țină cont de sugestiile activiștilor civici care apără drepturile animalelor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE