Partidul Naţional Liberal regretă lipsa unui dialog limpede pentru societate în interiorul AIE
„Partidul Naţional Liberal (PNL) regretă lipsa unui dialog limpede pentru societate în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi a unui dialog intens al AIE cu societatea, cu partidele proeuropene, pentru a se pregăti o victorie sigură şi ireversibilă asupra pseudocomunismului şi a comuniştilor, ce manipulează, în continuare, populaţia, într-o perioadă de grave dificultăţi cauzate de moştenirea lăsată de clanurile corupte şi de criza mondială”, se spune într-o declaraţie a partidului, citată de Info-Prim Neo.
PNL îndeamnă partidele democratice, societatea civila să contribuie la identificarea, cât mai urgent, a soluţiei optime, pentru a se evita „evoluţii ce ar favoriza, în următoarele bătălii politice, forţele retrograde şi antinaţionale”.
„Protestele tinerilor din 6, 7 şi 8 aprilie 2009, dezamăgirile care se resimt tot mai puternic în societate, ne fac să ne întrebăm dacă sunt oare capabile forţele politice să ofere un alt concept şi proiect sigur de europenizare a Republicii Moldova decât conceptul regăsirii celor două state româneşti în unul sigur”, se menţionează în declaraţie.
Potrivit PNL, alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie nu au oferit un rezultat care să asigure stabilitatea politică necesară actualei coaliţii de centru-dreapta – centru-stânga, iar nealegerea şefului statului a condus la un impas constituţional.
„Constatăm că partidele din AIE, deşi încă nu au decis modul de depăşire a impasului politic, se manifestă deja drept concurenţi electorali, ceea ce are un impact negativ asupra evoluţiilor politice, social-economice şi asupra stării de spirit a întregii societăţi”, se spune în declaraţia PNL.
Neîncrederea populaţiei în sistemul justiţiei, care încă nu a devenit independentă, impactul social greu de suportat al reformelor economice dureroase, lipsa perspectivei unei bunăstări minime pentru majoritatea categoriilor de populaţie – toate generează o derută gravă, ce poate recantona Republica Moldova în zona de Est, atenţionează conducere PNL.
Partidul regretă pierderea a peste 18 ani de parcurs politic pe calea Republicii Moldova spre democraţie şi spre Europa şi constată, în continuare, justeţea şi actualitatea conceptului său programatic privind Uniunea Interstatala România-Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euroatlantică şi spre regăsirea naţiunii române din cele două state, împreună cu etniile conlocuitoare, într-o singură ţară. În declaraţie se mai spune că PNL se va axa în continuare în activitatea sa politică pe explicarea avantajelor acestui concept pentru întreaga populaţie.