Partidul de guvernământ consideră că jurnaliştii din R. Moldova se bucură de condiţii dintre cele mai favorabile
Parlamentul, cu votul majorităţii comuniste a respins vineri, 6 iulie, proiectul de moţiune simplă cu tema „Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate”, înaintată de 15 deputaţi din opoziţie.
Proiectul moţiunii a început să fie examinat cu prezentarea poziţiei Guvernului, care a durat peste 30 de minute. Potrivit lui Nicolae Eşanu, reprezentantul Executivului, nu se poate afirma că nu există probleme privind accesul la informaţie, dar este imposibil ca într-un timp atât de scurt să se atingă standardele statelor cu vechi democraţii. Guvernul nu contestă existenţa unor cazuri în care autorităţile centrale sau locale limitează, în mod nejustificat, accesul la informaţia de interes public, însă respinge categoric modul de abordare arbitrar când în baza unor cazuri izolate se trag concluzii cu privire la un domenii sau altul. În continuare, Eşanu a declarat că moţiunea este slab pregătită, nu corespunde tuturor cerinţelor şi, deci, nu poate fi aprobată, deoarece este încălcat un şir de exigenţe, iar acuzaţiile aduse nu corespund realităţii. El a propus respingerea moţiunii.
Victor Stepaniuc, preşedintele Comisiei parlamentare de profil, a prezentat avizul documentului, care a fost votat doar de deputaţii comunişti. Şi Stepaniuc a recunoscut că există probleme, care se află permanent în vizorul forului legislativ şi cel executiv. Totodată, în opinia sa, actualmente, în RM a fost creat un cadru legislativ propice de funcţionare şi dezvoltare a mijloacelor de informare în masă. „În general, jurnaliştii se bucură de condiţii dintre cele mai favorabile în activitatea lor”, se mai arată în avizul Comisiei, iar, potrivit acesteia, concluziile din moţiune nu reflectă starea de lucruri reală din domeniu.
Pe de altă parte, autorii moţiunii, dar şi alţi deputaţi din opoziţie au vorbit despre starea critică în care se află domeniul respectiv în R. Moldova şi au criticat modul în care Eşanu a prezentat poziţia Guvernului.
Potrivit deputatului Oleg Serebrian, subiectul este foarte serios, şi, chiar în avizul părtinitor făcut de Stepaniuc, se constată existenţa numeroaselor probleme în domeniu. Una din cele mai mari este politica sistematică a puterii centrale de monopolizare a discursului public, de limitare a libertăţii de expresie, prin presiuni sau imixtiuni economico-financiare.
Deputatul Gheorghe Susarenco a comparat alocuţiunea lui Eşanu cu un „raport al unui pretins savant sovietic cu capul umplut de filosofie comunist-ştiinţifică”, iar Vladimir Filat a declarat că Eşanu urma să-şi exprime opinia asupra fondului moţiunii, şi nu asupra formei ei. Toţi vorbitorii au constata că problema abordată în moţiune există şi că doar partidul de guvernământ doreşte să ascundă adevărul existent.
Împotriva moţiunii s-a pronunţat doar deputatul comunist Constantin Pasecinic care a spus că, de la venirea comuniştilor la putere, libertatea presei şi de exprimare a crescut, fapt demonstrat, potrivit lui, de unele rapoarte internaţionale.
Moţiunea a fost votată de toţi deputaţii, cu excepţia celor comunişti, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.
Proiectul documentului prevedea ca prim-ministrul să ia sub control personal implementarea Legii privind accesul la informaţie, precum şi a Planului de acţiuni UE–RM în ceea ce priveşte angajamentele de asigurare a libertăţii presei şi de exprimare; ministrul Afacerilor Interne să întreprindă acţiuni legale pentru a urgenta soluţionarea cazurilor de agresiuni asupra jurnaliştilor şi a nu mai admite intimidări sau alte tipuri de abuzuri în privinţa jurnaliştilor care îşi exercită profesia; iar Guvernul să stopeze imixtiunile guvernamentale economico-administrative în dezvoltarea pieţei mass-media şi să respecte principiul liberei concurenţe între operatorii de media.
-
ccv oleg serebrian despre incalcarea libertati de expresie.mp3
- 0
-
ccv victor stepaniuc cere respingerea motiunii.mp3
- 0