Per ansamblu, progresul în implementarea promisiunilor electorale în domeniul economiei şi finanţelor, făcute în campania pentru parlamentarele din 2010, poate fi considerat mai curând „nesatisfăcător”. Din cele 20 de promisiuni majore analizate la iniţiativa Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), 11 au primit calificativul „nesatisfăcător”, 5 – „satisfăcător”, 3 – „bine” şi doar 1 – „excelent”. Expertul economic Adrian Lupuşor, care a analizat promisiunile electorale în domeniul economic, a menţionat că partidele politice şi-au supraestimat puterile când au făcut anumite promisiuni electorale. Analiza detaliată este publicată pe pagina promis.md.
Adrian Lupuşor a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că problemele abordate de către partidele politice în perioada electorală au fost extrem de complexe, iar soluţionarea acestora necesită timp şi, în special, un efort consolidat din partea mai multor instituţii publice. Expertul constată că în Republica Moldova lipsesc instituţii care ar putea fi numite „campioni ai schimbării” în diverse domenii, majoritatea preferând o paradigmă mediocră de activitate.
Principalele regrese înregistrate în perioada 2010-2014 în domeniul economic ţin de faptul că sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii a rămas fragil. Ponderea acestora în totalul de angajare s-a diminuat de la 58,8% în 2010 la 56,8% în 2013. Transparenţa bugetară a rămas scăzută. Potrivit Indicelui Transparenţei Bugetare, calculat de către Expert-Grup în 2012, Republica Moldova a acumulat doar 51 din 100 de puncte, ceea ce corespunde unui nivel scăzut de transparenţă bugetară. Totodată, faţă de anul 2010, indicele s-a diminuat cu un punct. Obţinerea documentelor cu caracter permisiv rămâne o constrângere majoră pentru sectorul privat în pofida promisiunilor de a îmbunătăţi situaţia din domeniu.
Corupţia a devenit principalul impediment pentru activitatea antreprenorială. Conform Raportului Global al Competitivităţii, 22% din managerii întreprinderilor au identificat corupţia drept principalul impediment, fiind pe locul 1 din lista altor constrângeri. Problema concentrării activităţii economice a rămas una acută. Conform Raportului Global al Competitivităţii pentru 2014–2015, Republica Moldova figurează pe locul 99 din 144 de ţări la capitolul intensităţii concurenţei locale, cea mai gravă problemă fiind atribuită eficienţei politicii anti-monopol.
Deşi Partidul Liberal, care a făcut cele mai multe promisiuni electorale în domeniul economic (18 din 20) a promis să readucă migranţii moldoveni acasă, în perioada 2010–2013 numărul de moldoveni de peste 15 ani aflaţi la muncă sau în căutarea unui loc de muncă peste hotare a crescut cu 21,5 mii de persoane. Problema ocupării tinerilor specialişti din mediul rural a rămas una acută. În aceeaşi perioadă, numărul tinerilor din sate aflaţi la muncă sau în căutarea unui loc de muncă peste hotare a crescut de peste două ori comparativ cu creşterea numărului tinerilor ocupaţi din sate.
Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a declarat că această analiză se propune a fi utilă şi pentru politicieni, care sunt îndemnaţi, înainte de a face alte promisiuni, să urmărească cum şi le-au îndeplinit pe cele anterioare. Igor Boţan a adăugat că deşi Partidul Liberal a excelat în a face promisiuni economice, nu a luptat pentru a avea şefia ministerului de resort, acesta revenind Partidului Democrat.