Partidele politice nu au progresat la capitolul consolidarea transparenţei financiare, CREDO
În perioada dintre alegerile parlamentare din noiembrie 2010 şi alegerile locale generale nu au fost constate progrese la capitolul consolidarea transparenţei financiare a partidelor politice. Este constatarea Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO) care scrie, într-un raport lansat pe 3 iunie, că cifra cheltuielilor nedeclarate este în continuare substanţială, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit CREDO, analiza comparativă în cazul celor 4 partide parlamentare a elucidat o descreştere de aproximativ două ori a veniturilor declarate în alegerile actuale, în comparaţie cu veniturile totale declarate pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2010.
Totodată, CREDO constată o creştere a numărului total de donatori în alegerile actuale – cu 20%, şi menţinerea unui un număr neesenţial al persoanelor juridice în calitate de donatori – 3.
Cheltuielile pentru publicitate (tv, radio, panouri electorale) sunt în proporţie de 89% din toate cheltuielile declarate (în alegerile parlamentare – 75%). Restul revine materialelor electorale şi parţial acţiunilor culturale.
Experţii CREDO au constatat că partidele în continuare nu raportează cheltuieli pentru menţinerea staff-ului central şi regional, călătorii, consultanţi pentru campanie, cercetări şi sondaje interne, elaborarea şi design-ul afişelor precum şi favorurile votanţilor.
„Spre deosebire de alegerile parlamentare, în alegerile locale, unii candidaţi electorali au susţinut din fonduri proprii neraportate cheltuielile de campanie (materiale electorale, cheltuieli de transport etc.), susţinând ca partidele pe care le reprezintă nu le-au oferit resurse financiare”, se mai menţionează în raport.
În concluzie, CREDO susţine că sistemul de monitorizare a cheltuielilor nedeclarate trebuie consolidat, iar partidele trebuie să fie pasibile sancţiunilor financiare pentru nedeclararea cheltuielilor.
Potrivit datelor raportate de concurenţii electorali la Comisia Electorală Centrală, cel mai mult un partid a cheltuit pentru alegeri puţin peste 11 milioane de lei. Cea mai mică suma cheltuită de un concurent electoral la acest scrutin este de 5166 de lei. A existat însă şi un concurent electoral care a raportat venituri şi cheltuieli electorale de zero lei.