Partidele din Parlament, atât cele de la guvernare, cât şi opoziţia comunistă, şi-au stabilit priorităţile pentru restul mandatului până la alegeri, dar şi pentru perioada electorală. Formaţiunile politice de la guvernare insistă pe finalizarea tuturor elementelor legate de parcursul european, iar opoziţia comunistă e de părere că alegerile parlamentare ar trebui organizate acum, deoarece perioada rămasă până la încheierea mandatului va fi pierdută pentru societate. Despre aceasta au vorbit invitaţii la dezbaterea publică organizată de Agenţia IPN cu tema: „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare”.
Deputatul liberal-reformator, Ana Guţu, a spus că un partid parlamentar se axează pe priorităţile actului guvernării. „Trebuie să ducem la bun sfârşit proiectele începute până la expirarea mandatului. Suntem convinşi că vom semna Acordul de Asociere cu UE în aşa fel încât actualul Parlament să reuşească să-l ratifice. Avem 2 evenimente majore ale anului – semnarea acordului şi liberalizarea regimului de vize – care de o manieră crucială vor defini progresul ţării. În jurul acestor evenimente se vor axa toate priorităţile de guvernare”, a subliniat Ana Guţu.
George Mocanu, deputat liberal-democrat, a menţionat că priorităţile oricărui partid sunt aceleaşi – siguranţa cetăţenilor, drepturi respectate şi viaţă prosperă. „Priorităţile PLDM nu s-au schimbat şi pas cu pas mergem spre realizarea lor. În 2010 am spus că vom obţine regim liberalizat de vize cu UE, acum în 2014 a devenit realitate. S-a vorbit despre integrarea europeană, despre paşii pe care îi parcurgem, în educaţie tot este nevoie să facem schimbări, s-au dat pentru prima dată mai mulţi bani pentru acest domeniu. O altă prioritate sunt locurile de muncă, asigurarea unui venit decent, suntem conştienţi că mai avem de muncit mult. Trebuie să atragem investiţii străine”, a subliniat parlamentarul.
Deputatul comunist, Artur Reşetnicov, a remarcat că guvernarea a promis multe şi deseori a uitat de aceste promisiuni sau a făcut contrariul. „Am înţeles că deja în Republica Moldova neoficial s-a dat startul campaniei electorale. Nu este corect. În viziunea noastră, timpul până la startul campaniei este unul pierdut, credem că ar fi mai potrivită desfăşurarea acum a acestor alegeri pentru a alege o guvernare serioasă. Toate acţiunile lor din punct de vedere politic nu sunt legitime şi nu reprezintă interesele cetăţenilor. Cu regret, guvernarea repetă priorităţile ce le spunea în 2009 şi 2010. Noi, comuniştii, ne stabilim să readucem democraţia şi statul de drept în Moldova”, a spus parlamentarul.
Analistul politic, expertul Nicolae Negru, a spus că discuţia din cadrul dezbaterilor a pornit pe albia competiţiei electorale. „Aceste replici ne sugerează că puterea şi opoziţia luptă pentru lucruri care nu ţin de strategii şi priorităţi. Din punctul meu de vedere, un partid porneşte de la nişte interese fundamentale ale statului şi societăţii. Nu întotdeauna ce propune un partid poate fi acceptat de toată societatea. Partidul trebuie să aibă îndemânarea să comunice societăţii că cea ce propune este în interesul statului. Obiectivul integrării în UE a avut de suferit, deoarece în anumite momente istorice partidele de la guvernare nu au dat dovadă de suficientă luciditate şi disciplină”, a declarat Nicolae Negru.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, expertul permanent al proiectului IPN, a spus că se apropie alegerile şi este simplu să vedem priorităţile partidelor pornind de la campaniile desfăşurate. „Cea mai amplă este cea a partidelor de la guvernare şi se numeşte euroinformare. Faptul că se organizează în an electoral o campanie masivă de informare ne duce cu gândul că partidele de la putere mai vor un mandat. Prioritizarea nu înseamnă că ei nu au o viziune largă la ce se întâmplă, ci înseamnă că, având resurse limitate, vor face ceea ce e mai important. Părerea mea este că trebuie să se tragă linia, să se facă un bilanţ”, a încheiat Igor Boţan.
Dezbaterea cu tema „Priorităţile clasei politice şi ale societăţii moldoveneşti într-un an electoral. Poziţia partidelor parlamentare” este a 27-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.