Partidele extraparlamentare îşi apreciază şansele de câştig la alegerile parlamentare

Lideri ai partidelor extraparlamentare susţin că sunt defavorizaţi în comparaţie cu partidele parlamentare şi că nu au nicio şansă să ajungă în Parlament după scrutinul din 30 noiembrie. Declaraţii în acest sens au fost lansate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV-7”, transmite IPN.

Nicolae Chirtoacă, preşedintele partidului „Forţa Poporului” susţine că lipsa finanţelor necesare constituie un impediment primordial „La noi situaţia e plină de incertitudine. Pe moment, în ţară, cine are banul, acela şi comandă muzica. Din momentul când partidele politice nu au televiziunile lor, nu controlează anumite organe de presă, nu au conturi uriaşe şi nici nu dispun de pârghiile administrative, nu au nicio şansă să câştige alegerile şi sunt puse în condiţii inegale. Cele 25 de mii de lei pe care le oferă statul unui partid politic pentru campania electorală este o sumă derizorie, în condiţiile când un panou în perioada electorală costă 700 de Euro. Prestatorii serviciilor de publicitate întotdeauna măresc de câteva ori preţurile în perioada electorală. Cheltuielile minimale la care ajunge un partid în electorală ating suma de 1 mln 200 de mii de Euro, iar partidele oligarhice cheltuiesc de 5-7 ori mai mult. Instituţiile statului, care trebuie să se autosesizeze, nu fac nimic. Dacă nu eşti corupt, eşti în afara sistemului”, a argumentat Chirtoacă.

Pesimist în legătură cu şansele de a ajunge în Parlament s-a arătat şi Valeriu Pleşca, preşedintele mişcării „Forţa Nouă”, care a criticat dur în acest sens actuala guvernare. „Acum la putere sunt nişte puşlamale, care fac totul pentru a rămâne la putere. Ceea ce se întâmplă azi, este o ruşine. Nu poate Republica Moldova să meargă mai departe cu astfel de grupări politice. Republica Moldova poate falimenta ca stat, din cauza unor politicieni hoţi”, a opinat Pleşca..

Mihai Petrache, preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, susţine că Republica Moldova este sortită să fie guvernată de partidele oligarhice. „În societatea noastă s-a implementat un mit că doar partidele mari trebuie să ajungă la putere. Şi nu odată acestea apostrofează partidele mici şi le subminează activitatea. Oamenii sunt bolnavi de putere. Astfel, suntem într-un impas”, a conchis Petrache.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei „Justiţie şi Dreptate”, a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că moldovenii nu reprezintă un popor activ, capabil să aleagă. „Eu salut curajul celor care au pornit în această bătălie electorală, indiferent de resursele pe care le au. Doar că, din păcate, moldovenii nu sunt activi, ci reactivi. Odată au distrus şi au dat foc la clădiri şi acum nu se mai fac auziţi. De poziţia civică pe care o avem depinde clasa noastră politică. De ce televiziunea noastră publică nu are o emisiune în care şi-ar expune poziţia şi partidele extraparlamentare?”, a întrebat Ion Dron. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.