În ultimul an, un an şi jumătate, s-a creat o prăpastie enormă între aşteptările societăţii şi prestaţia politicienilor din arcul guvernamental, consideră analistul de politică externă de la Bucureşti, Armand Goşu. Analistul a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că, în ciuda eforturilor şi a izbânzilor în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, este evident pentru oricine că în Republica Moldova în ultimii ani s-a constituit un regim oligarhic care tinde să compromită ideea de integrare europeană, transmite IPN.
„Suntem în faţa unui blocaj, blocaj total în implementarea reformelor. Reformele nu trebuie să fie inventate, nu este nevoie pentru asta ca un grup de gânditori să aştearnă nu ştiu ce idei pe hârtie. Avem lucruri foarte clare în Acordul de Asociere care, din păcate, în ultimul an se vede că a devenit un simplu petic de hârtie. Mai ales faptul că reforma justiţiei e suspendată e durerea cea mai mare. Şi nu e vorba doar de supărarea Bruxelles-lui pe elita politică de la Chişinău care a îngheţat lupta împotriva corupţiei, ci e vorba de electorat, de populaţia Republicii Moldova care vede că, prin aceste blocaje, mai ales de pe segmentul anticorupţie, speranţa la o viaţă mai bună, speranţa de a avansa în apropierea de Uniunea Europeană se îndepărtează tot mai mult”, a menţionat analistul.
Întrebat de ce nu apare o dreaptă imaculată sau măcar percepută ca imaculată, Armand Goşu declarat că nu apare pentru că puţinii politicieni care au putut să se reprofileze au devenit imediat ţinte pentru actualul arc guvernamental şi media controlată.
Referitor la cine ar putea vrea această criză politică, cine nu, cine ar avea de câştigat, cine de pierdut, Armand Goşu a declarat că dacă e vorba de o modificare a raportului de forţe în alianţă, în sensul în care PLDM-ul pierde unul-doi deputaţi, iar principalul partid al alianţei devine PDM-ul, care o să dea atunci premierul, o asemenea criză ar putea fi declanşată pentru a satisface poftele Partidului Democrat de a conduce Guvernul. „Dacă punem în ecuaţie şi faptul că pe 22 martie se va încheia primul mandat al preşedintelui Timofti şi urmează alegerea unui nou preşedinte pentru alt mandat, lucrurile se complică şi mai mult”, a spus Armand Goşu.
Potrivit analistului, există câţiva foarte puţini actori relevanţi cu adevărat în politică şi există piese minore pe tabla de şah, pe care actorii relevanţi sigur le mai scot din când în când pe la o televiziune, pe la alta, să mai anunţe nu ştiu ce criză politică în noiembrie. În opinia sa, e multă manipulare, de parcă Occidentul, ambasadele străine de la Chişinău ar putea fi minţite la nesfârşit. Potrivit lui, s-a ieşit din acea epocă în care se utiliza sperietoarea Donbas, Crimeea şi aceasta nu va mai funcţiona la nesfârşit, iar în acest moment la Bruxelles sau la Washington este deja o oboseală de aceste nesfârşite manipulări pe care oligarhii din Republica Moldova le încearcă.