Partidele care au acces în noul Parlament nu au capacitatea de a se înțelege. Între aceste formațiuni ar putea avea loc jocuri și lupte neînțelese și fără sens. De această părere este politologul Victor Stapaniuc, transmite IPN.
Victor Stepaniuc este de părere că din acțiunile blocului ACUM se subînțelege că formațiunea face totul pentru a ceda puterea. „Ei nu doresc să meargă într-o majoritate parlamentară, nu doresc să o formeze”, spune Victor Stepaniuc. Totodată, politologul spune despre Partidul Democrat că se află actualmente într-o poziție avantajoasă pentru că de la începutul discuțiilor urmărește răbdător ceea ce se întâmplă, participă la discuțiile lansate de președintele Igor Dodon. „Timpul lucrează în favoarea Partidului Democrat”, spune Victor Stepaniuc.
Juristul Serghei Mișin spune că nu înțelege îndemnul la discuții înaintat de blocul ACUM. Potrivit lui, mai întâi blocul ACUM spune că este împotriva faptului ca să existe „transfugi”, însă apoi vine cu îndemnul ca unii deputați, aparte de fracțiuni, să participe la discuțiile cu ei. În opinia lui, blocul ACUM ar fi trebuit să cheme la discuții concret fracțiunea socialiștilor, dar nu să iasă cu un mesaj neclar. Juristul consideră că prin faptul că reprezentanții blocului au refuzat să meargă la discuțiile lansate de președintele Igor Dodon creează o situație de blocaj. „Am impresia că blocul ACUM în mod intenționat merge spre alegeri anticipate”, a declarat Serghei Mișin în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.
Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că pentru blocul ACUM este foarte important să-și păstreze puritatea ideologică și să nu intre în contacte „toxice” cu PDM și PSRM. Totodată, formațiunea a găsit o modalitate să nu contacteze cu niciunul dintre partide – au înaintat un „contra-program” care se deosebește foarte mult de ceea ce sunt gata să facă socialiștii și democrații. În opinia analistului, blocul ACUM nu-și dorește crearea unei alianțe, dar dorește să discute proiectele înaintate de el fără crearea unei noi puteri, ci să detroneze guvernarea veche, iar după aceasta să organizeze alegeri anticipate.