Partidele AIE, nu au nicio strategie în vederea alegerii şefului statului, analist politic
„Dacă se vor consuma fără succes încă două tentative de alegere a şefului statului va fi inevitabilă dizolvarea Parlamentului. Toţi înţeleg că nu poate avea loc o istorie de succes în parteneriat cu Uniunea Europeană într-o ţară cu instabilitate politică, care se reproduce în fiecare an”, a menţionat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, transmite Info-Prim Neo.
Expertul menţionează că politicienii trebuie să înţeleagă că după alegerile care au avut loc la 28 noiembrie, trebuie găsită soluţia corectă, trebuie să se discute cu Partidul Comuniştilor, trebuie să fie implicată societatea civilă, Curtea Constituţională, Comisia de la Veneţia, pentru ca fără grabă să fie găsită soluţia corectă, astfel încât procedura de alegere a şefului statului, odată declanşată, să se soldeze cu succes.
Igor Boţan a mai declarat că cele trei partidele parlamentare democratice nu au nicio strategie în vederea alegerii şefului statului, deşi acordul semnat între ele prevede în mod expres că vor căuta de comun acord o soluţie. „Deocamdată vedem că Partidul Liberal vrea cât mai repede, liderul acestei formaţiuni, Mihai Ghimpu, să preia funcţia de preşedinte de Parlament. Pe de altă parte, Partidul Liberal-Democrat a transmis un mesaj la fel de clar, care se rezumă la faptul, că Partidul Democrat, cel ce urmează să înainteze candidatura comună a Alianţei pentru Integrare Europeană, trebuie să caute de unul singur modalităţi, care ar duce la izbândă”, menţionează analistul în interviu.
Igor Boţan a declarat că există două abordări de alegere a şefului statului. Una este cea hazardată şi a doua cea consecventă. „Practic, toate cele trei componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană şi Partidul Comuniştilor pledează pentru aşa-zisa abordare hazardată – hai să începem, apoi vom vedea. Şi există abordarea consecventă – nu revenim la lansarea procedurii alegerii şefului statului, până nu modificăm cu succes articolul 78 din Constituţie după formula propusă de Partidul Comuniştilor, întrucât formula propusă de Alianţa pentru Integrare Europeană a eşuat”, a subliniat expertul.
Constituţia prevede că alegerile trebuie să aibă loc în două luni, după ce Curtea Constituţională a constatat vacanţa funcţiei de şef al statului. Acest lucru s-a întâmplat în luna septembrie 2009. Peste două luni au avut loc alegerile prezidenţiale, care au eşuat. „Deci, acum suntem într-un fel de vid, iar Parlamentul nu trebuie să abuzeze de acest vid. Trebuie doar să se folosească de această situaţie”, a menţionat Boţan.
Analistul mai spun că Partidul Comuniştilor este pe un trend descendent. De la alegeri la alegeri pierd teren şi s-ar putea ca la alegerile anticipate să nu mai aibă nici pachetul de blocaj în Parlament. „Dar riscurile sunt foarte mari şi pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, fiindcă este puţin probabil, din punctul meu de vedere, ca Uniunea Europeană, Comisia Europeană, să susţină acest exerciţiu în regim non-stop de dizolvare a Parlamentului, de modificări de Constituţie ş.a.m.d.”, a conchis directorul ADEPT.