Participarea experţilor străini la discuţiile alianţei şi opoziţiei ar fi importantă, analist
Expertul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Corneliu Gurin, consideră importantă participarea reprezentanţilor din SUA, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă la negocierile dintre alianţa de guvernare şi opoziţia din Republica Moldova pentru depăşirea crizei. Potrivit analistului, nu ar fi rău dacă la masa de negocieri ar sta şi un
reprezentant al societăţii civile.
„Depăşirea crizei politice nu trebuie să se realizeze cu orice preţ, nu cu reformatări de coaliţii şi nu cu schimbări dramatice ale politicii interne şi externe, ci cu reforme pe anumite domenii în parte”, a declarat Corneliu Gurin pentru Info-Prim Neo.
Analistul a remarcat că opoziţia este foarte intransigentă în ceea ce face şi că a adoptat deja nişte hotărâri la nivelul partidului. Ceea ce înseamnă că, din start, s-au tăiat posibilităţile unor negocieri deschise.
Corneliu Gurin consideră că, în final, partidele vor fi cele care vor decide, iar liderii fracţiunilor parlamentare, mandataţi să se aşeze la masa de negocieri, sunt doar câţiva exponenţi, care nu vor hotărî viitorul politic al ţării.
Săptămâna trecută membri din conducerea Alianţei pentru Integrare Europeană au declarat că vor delega preşedinţii fracţiunilor componente pentru a începe discuţiile cu conducerea fracţiunii PCRM în vederea alegerii şefului statului.
Exponenţii PCRM au declarat în repetate rânduri că sunt gata să se aşeze la masa de negocieri, doar că nu vor vota pentru candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Deputaţii PCRM chiar au semnat câte un angajament în faţa partidului, prin care s-au angajat ca la şedinţele Parlamentului să aibă aceeaşi opţiune de vot şi să-şi folosească mandatul conform deciziilor colective ale PCRM.