Participanţii formatului 5+2, îndemnaţi să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului

Asociaţia Promo-LEX solicită iniţierea procedurilor pentru crearea unor mecanisme legale şi credibile pentru protejarea drepturilor locuitorilor din regiunea transnistreană. Solicitarea, care este adresată către reprezentanţii Republicii Moldova, OSCE, ai Ucrainei, Federaţiei Ruse, Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii, se conţine într-un apel lansat în contextul reluării, joi, 2 iunie, a procesului de negocieri în formatul 5+2 la Berlin, transmite IPN.

Promo-LEX se adresează participanţilor la negocierile în formatului 5+2 să iniţieze un proces de identificare a unor instrumente ad-hoc şi temporare, care ar permite atât monitorizarea situaţiei privind drepturile şi libertăţile fundamentale, cât şi apărarea lor într-un mod transparent, corect şi eficient. „Acest proces trebuie să includă invitarea şi participarea unui cerc larg de experţi şi actori relevanţi, inclusiv din partea organizaţiilor neguvernamentale locale, naţionale şi internaţionale”, se spune în apelul Asociaţiei.

Potrivit experţilor Promo-LEX, în regiunea transnistreană există numeroase probleme legate de monitorizarea şi respectarea drepturilor omului. Potrivit lor, acestea sunt lipsa oricăror instrumente eficiente de monitorizare şi apărare a drepturilor sociale, politice, culturale si economice. De asemenea, Asociaţia este îngrijorată de lipsa oricărui interes privind mediul în care se dezvoltă şi activează societatea civilă, apărătorii drepturilor omului şi libertatea presei din regiunea transnistreană.

Asociaţia consideră că aspectele ce ţin de drepturile omului sunt elemente de bază care vor contribui pozitiv la procesul de identificare a soluţiilor pentru soluţionarea paşnică şi politică a problemei transnistrene. În opinia membrilor Asociaţiei, ignorând aceste aspecte, procesul de negocieri va rămâne unul formal, ineficient şi fără rezultate, aşa cum a fost de la bun început.

Membrii Promo-LEX solicită aplicarea uniformă a principiilor răspunderii juridice pentru a responsabiliza persoanele care deţin controlul asupra unui teritoriu sau care abuzează ori încalcă drepturile fundamentale ale omului.

Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate după o pauză de doi ani. Ultima rundă de negocieri a avut loc la Viena, în iunie 2014.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.