Semnarea Acordului de Asociere cu UE este un eveniment realist, iar partenerii străini vor sprijini Republica Moldova în aspiraţiile sale, a declarat premierul Iurie Leancă într-o conferinţă de presă după vizitele efectuate în SUA şi Italia, în perioada 24-29 septembrie, transmite IPN.
În cadrul vizitei la New York, premierul a participat la Adunarea Generală ONU, unde a ţinut un discurs despre dezvoltarea economică a Republicii Moldova, securitatea energetică, drepturile omului şi reglementarea transnistreană. Iurie Leancă a spus că în SUA a avut întrevederi cu omologii săi din Japonia, Cehia şi Vietnam. La primăvară ar putea avea loc un schimb de vizite cu premierul japonez, pentru impulsionarea dialogului bilateral şi atragerea investiţiilor.
Tot la New York, prim-ministrul s-a întâlnit cu preşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Daniel Yohannes, cu care a vorbit despre modul în care se desfăşoară Programul Compact în Republica Moldova. Acesta vizează două proiecte de infrastructură: modernizarea agriculturii şi construcţia drumurilor. Totodată, oficialii au discutat despre posibilitatea lansării negocierilor pentru un nou program de asistenţă a Corporaţiei Provocările Mileniului, în domeniul educaţiei şi energeticii.
Iurie Leancă a avut o întrevedere cu administratorul Programului ONU pentru Dezvoltare, Helen Clark. Oficialii au abordat subiecte privind cooperarea bilaterală şi progresele înregistrate de Republica Moldova în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
La întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, Iurie Leancă a discutat despre Planul de Acţiuni al Consiliului Europei privind susţinerea reformelor în Republica Moldova, care urmează să fie lansat în toamna acestui an, cu sprijinul Uniunii Europene.
În Italia, Premierul Iurie Leancă a participat la Forumul investiţional moldo-italian al oamenilor de afaceri şi s-a întâlnit cu diaspora moldovenească din Verona, Veneţia şi Padova.