Partenerii occidentali susţin iniţiativele anticorupţie în sistemul judecătoresc
Partenerii occidentali ai Republicii Moldova, precum şi Consiliul Europei, susţin iniţiativele Ministerului Justiţiei pe direcţia unei reforme a sistemului judecătoresc, în particular, şi a sistemului justiţiei, în general. Declaraţiile au fost făcute de către trei oficiali care au avut o întrevedere cu ministrul justiţiei, Oleg Efrim, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
La întrevedere au participat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, William H. Moser, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, şi reprezentantul special al Consiliului Europei în Republica Moldova, Ulvi Akhundlu. Ministrul a prezentat diplomaţilor străini informaţii detaliate cu privire la noul pachet de măsuri anti-corupţie.
Oleg Efrim a mulţumit celor trei ambasadori pentru sprijinul oferit în promovarea iniţiativei privind ridicarea imunităţii judecătorilor în cazurile de corupţie, care a generat rezistenţă din interiorul corpului de magistraţi. Oleg Efrim a menţionat că Ministerul Justiţiei a cerut şi a obţinut concluzii pozitive ale experţilor Consiliului Europei, iar la momentul elaborării pachetului de legi ce conţine această prevedere, precum şi a dezbaterii lui în Parlament, Curtea Supremă de Justiţiei nu şi-a manifestat dezacordul oficial şi nu a obiectat în niciun fel cu referire la normele privind ridicarea imunităţii judecătorilor.
În context, ministrul justiţiei şi-a exprimat speranţa că, în cazul unei sesizări pe marginea acestei probleme, Comisia de la Veneţia va reitera concluziile ce le-a formulat recent în privinţa Kazahstanului, unde a insistat asupra unui standard care prevede că magistraţii pot beneficia doar de imunitate funcţională, nu şi de una absolută.
Oleg Efrim a anunţat că va solicita în prealabil expertiza instituţiilor specializate ale Consiliului Europei asupra măsurilor anticorupţie incluse în noul pachet de iniţiative legislative elaborat de Ministerul Justiţiei în conformitate cu Strategia de Reformare în Sectorul Justiţiei. O provocare aparte în acest set de proiecte legislative, spune ministrul, o va constitui elaborarea unor reglementări consistente pentru aplicarea măsurilor speciale de confiscare a averilor ce nu pot fi justificate. Cei trei ambasadori au menţionat că vor acorda tot sprijinul necesar pentru realizarea în practică a prevederilor Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei 2011-2016 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia.