Partenerii Moldovei, după plebiscit: Victorie pentru viitorul european, în pofida încercării Rusiei de a o submina

Rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului republican constituțional din Republica Moldova arată o victorie clară pentru viitorul european al Republicii Moldova, în pofida încercării Rusiei de a o submina. Cu declarații în acest sens au venit mai mulți lideri europeni și parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, ca urmare a scrutinului și referendumului din 20 octombrie, transmite IPN.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, și Comisia Europeană au emis o declarație comună, în care salută rezultatele alegerilor din Republica Moldova și au condamnat tentativele Rusiei de a submina procesul electoral. La fel, au salutat rezultatele referendumului constituțional, în care poporul moldovean și-a exprimat dorința de a-și ancora viitorul în UE. „Rusia și reprezentanții săi au încercat să submineze activ procesul democratic și electoral din Republica Moldova. Cu toate acestea, exprimăm felicitări autorităților moldovene pentru organizarea cu succes a alegerilor și a referendumului constituțional”, se arată întră-un comunicat de presă al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS).

Cu o reacție la rezultatele referendumului a venit și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. „Bravo Republicii Moldova! Vă mulțumim pentru curajul vostru. Vă mulțumesc Maia Sandu. Conducerea și curajul dumneavoastră au schimbat cursul istoriei. Europa este Moldova. Moldova este Europa. Viitorul nostru va fi scris împreună”, a scris Roberta Metsola pe Facebook.

Rezultatul referendumului din Republica Moldova reprezintă o victorie clară pentru cetățenii săi și pentru viitorul european al țării, în pofida încercărilor Rusiei de a destabiliza procesul democratic. De această părere este europarlamentarul Siegfried Mureșan, care a remarcat că Europa trebuie acum să intensifice sprijinul pentru modernizarea Moldovei, să îmbunătățească nivelul de trai și să o pregătească pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, mă voi asigura că Uniunea Europeană ține cont de voința oamenilor exprimată la referendum și că oferim tot sprijinul necesar în procesul de aderare”, a scris Siegfried Mureșan. Totodată, ca negociator-șef al Parlamentului European privind „Planul de Creștere” de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, europarlamentarul spune că se va sigura că este adoptată cât mai repede legislația europeană, astfel încât banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei: în infrastructura țării, în școli, drumuri, spitale, precum și în modernizarea administrației publice și continuarea reformelor în sistemul de justiție.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a felicitat poporul Moldovei pe Maia Sandu. „Ați reușit din nou! În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, puternică și își dorește un viitor european!”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că susține votul în favoarea integrării europene la referendumul din Republica Moldova. Într-un mesaj postat pe Twitter, președintele României a subliniat că destinul Moldovei trebuie decis exclusiv de cetățenii săi. „Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova şi pentru susţinerea populară exprimată în favoarea doamnei preşedinte Maia Sandu şi a valorilor democratice. Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetăţenii săi'', a conchis el.

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a reacţionat după victoria opţiunii de aderare la Uniunea Europeană la referendumul din Republica Moldova, asigurând această ţară de sprijinul Franţei în împlinirea destinului său european şi denunţând „manevrele de dezinformare” în timpul votului, notează AFP, citat de agerpres.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a felicitat cetățenii moldoveni pentru alegerea făcută de moldoveni și a venit cu un mesaj de apreciere pentru președinta Maia Sandu. „Exasperează Moscova, impresionează Europa, îşi salvează ţara încă o dată, aceasta este Maia Sandu. Un mare lider şi o naţiune curajoasă”, a concluzionat Tusk pe Twitter.

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a „lucrat energic” în acest sens, a reacţionat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit France Presse şi Reuters, la rezultatele alegerilor din Republica Moldova. „Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina”, a declarant John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională. Kirby a salutat de asemenea votul pozitiv de la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, calificându-l drept un pas înainte pe calea integrării europene a ţării.

Potrivit rezultatelor preliminare la alegerile prezidențiale, candidata PAS Maia Sandu a acumulat 42,45% din voturi, ea fiind urmată de candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, cu 25,98%. Astfel, cei doi politicieni urmează să se dueleze pe 3 noiembrie în turul II al alegerilor.

La referendum, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală ,după prelucrarea tuturor celor 2219 procese-verbale, 751 235 de alegători au ales opțiunea „Da”, iar 737 639 au votat „Nu”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.