Partenerii interni şi externi apreciază pozitiv activitatea CNPM

În 20 de ani de activitate pe care îi consemnează Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova a reuşit să stabilească relaţii eficiente cu mai mulţi parteneri naţionali şi internaţionali, transmite IPN.

Astfel, în anul 1997, CNPM devine membru al Organizaţiei Internaţionale a Patronilor, ce îşi propune să promoveze întreprinderile private şi să reprezinte interesele patronilor şi ale organizaţiilor acestora în toate ţările, în special, în cele în curs de dezvoltare. De asemenea, un ajutor mare în afirmarea CNPM i-a revenit Programului Olandez de Cooperare Patronală (DECP).

Prezent la şedinţa festivă de consemnare a 20 de ani de activitate a CNPM, reprezentantului acestui Program Jean-Marie Standard, consilier special DECP, s-a arătat satisfăcut de colaborarea dintre cele două organizaţii şi reprezentanţii acestora.

„Sunt foarte mândru că am putut contribui ca CNPM să devină o organizaţie puternică şi transparentă, sunt mândru de succesele pe care le obţine. Şi, totodată, este bine, că devin puternice şi asociaţiile patronale, membre ale CNPM. Ceea ce am reuşit să facem aici, la dumneavoastră, este să ajutăm la dezvoltarea unor politici pentru susţinerea şi protejarea angajanţilor din sectoarele relevante sub aspect ocupaţional. Este şi o provocare pentru angajatori. Vă felicit şi vă doresc succese în continuare, mulţi ani de activitate transparentă şi eficientă”, a spus Jean-Marie Standard.

Dragan Radic, senior specialist pentru activităţi patronale în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, a spus că este onorat să se afle în Republica Moldova din numele Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

„Vă felicit, să ştiţi că nu sunt multe organizaţii ce ajung la o asemenea vârstă. Vreau să vorbesc puţin despre dialogul social şi CNPM în calitate de parter al acestui dialog. Rezultatele dialogului social s-au îmbunătăţit foarte mult. Da, este adevărat, sunt multe probleme. Dar şi în alte ţări situaţia e la fel. Nu pot fi schimbate lucrurile peste noapte. În Germania acest dialog a început în secolul 19, iar tradiţia de negocieri colective există de mai bine de 50 de ani. Îndemn oamenii din Moldova să a dea dovadă de puţină răbdare, dar, pe de altă parte, CNPM, valorificând experienţa altor ţări, trebuie să activeze mai repede”, a spus Dragan Radic.

Urările partenerilor internaţionali, adresate CNPM de a fi o organizaţie puternică şi transparentă, inclusiv prin asociaţiile şi federaţiile din componenţă, au fost susţinutei de Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, cel de-al treilea partener în dialogul social cu Guvernul.

„În continuare Patronatele şi Sindicatele trebuie să acorde o mai mare atenţie prezenţei acestui dialog social la nivel teritorial”,a precizat Sainciuc.

În anul 2009, CNPM a reuşit, cu suportul partenerilor, să-şi extindă prezenţa regională prin crearea a patru reprezentanţe. Iar, în ultimii doi ani, cu suportul Biroului pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, au fost create 10 asociaţii patronale teritoriale în Bălţi, Hânceşti, Cimişlia,Căuşeni,Cahul, Edineţ, Străşeni, Ialoveni şi Anenii Noi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.