Parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este o istorie de succes, a declarat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Vladimir Cuc, în cadrul conferinței internaționale „Perspective pentru parteneriate și securitatea prin cooperare în agenda NATO 2030”. În luarea sa de cuvânt, Vladimir Cuc a menționat că „dialogul cu NATO se desfășoară în cadrul setat de principiul constituțional de neutralitate, care nu împiedică să dezvoltăm cooperarea pe acele domenii care corespund intereselor ambelor părți”, transmite IPN.
Oficialul a trecut în revistă prioritățile în cooperarea cu Alianța Nord Atlantică: promovarea dialogului politic pe subiecte de securitate, implementarea Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), conlucrarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității și sporirea rezilienței, gestionarea situațiilor de urgență civilă cum ar fi pandemia de COVID-19, implementarea proiectelor în cadrul Programului Știința pentru Pace și Securitate și altele.
Cu referire la diverse aspecte ce țin de schimbările din mediul european și cel internațional de securitate, oficialul a arătat că parteneriatul Republica Moldova – NATO oferă modalități de contracarare a noilor provocări și amenințări. Parteneriatele cu NATO oferă posibilități de cooperare a statelor membre și partenere NATO pentru promovarea securității și stabilității și pentru consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme.
„Republica Moldova se află nu în cea mai stabilă regiune din lume. Dacă acum 10-15 ani vorbeam despre amenințarea teroristă ca principală amenințare, acum spectrul acestor amenințări s-a lărgit esențial. E vorba de amenințările hibride – dezinformare, atacuri cibernetice, care devin parte a agendei de fiecare zi. În acest mediu în schimbare rolul parteneriatelor, al dialogului între actori ca Alianță și partenerii săi capătă o importanță și o valoare dublă”, a notat Vladimir Cuc.
Oficialul de la MAEIE a mai spus că noul Concept strategic al NATO „va avea rolul său în definirea parametrilor de securitate nu doar în regiunea noastră, dar și în general pe continentul european”.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO), în parteneriat cu Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova.